2024. április 19., péntek

Lila és illatos

Várja a szüretelőket a Topolyai Művésztelep levendulaültetvénye

Június első napján hivatalosan megkezdte második szüreti szezonját Topolya Község Művelődési Házának levendulaültetvénye a művésztelepen. Csípe Tímea, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy habár a tavaly első alkalommal nyilvánosan meghirdetett betakarítóakciót szárnypróbálgatásnak tervezték, nem várt sikere volt a Szedd magad! felhívásnak, és ebből kiindulva az idén is szép számú látogatóra számítanak.

– A levendula virágzása beindult, csütörtökön startoltunk is az akcióval, de a korai fajták teljes pompája június 6-a után várható. A Szedd magad! akciót egyelőre június 12-éig hirdettük meg időpontok szerint, de utána is nyitva leszünk majd. Habár most szombaton, 3-án és hétfőn, 5-én, illetve 10-én zárva tartunk, de vasárnaponként 17 és 20 óra között, illetve munkanapokon 16 és 20 óra között várjuk a szüretelőket. Mivel két különböző időszakban nyíló fajta gazdagítja az ültetvényünket, ezért az előttünk álló hetekben nem szűkölködünk majd virágban. Arra buzdítjuk a kedves szüretelőket, hogy látogassanak el hozzánk mindkét hibrid virágzásának a teljében, körülbelül kéthetes eltéréssel, hogy kitapasztalják mindkét illatvilágot és látványt – kezdte a beszélgetést Csípe Tímea. A szüretelők a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan kétféle méretű: 200 és 400 dináros papírzacskóba tudnak virágot szedni, a gyönyörködni-fényképezni kívánók ezt 100 dinárért tudják megtenni. Várják a profi fotósok előzetes jelentkezését is. Ajánlatos saját vágóeszközzel érkezni, de ha valaki elfelejtett magával vinni, akkor korlátozott számban tudnak a helyszínen is biztosítani. Az erős napsugárzás ellen tanácsos kalappal, naptejjel védekezni, illetve oda kell figyelni a méhekre is, hiszen a színpompás és illatos virágok páratlan rovarvirágot vonzanak magukhoz. Tavaly a szüretet követően szerveztek a levendulához köthető kézműves-foglalkozásokat, az idei év újdonsága, hogy menet közben is lesznek ilyen jellegű programok.

– Kedden 16 órától Crnkovity Edit vezetésével műhelyfoglalkozást szervezünk, elsősorban kamaszok és felnőttek részére, akiknek levendulahasú manókat lesz alkalmuk készíteni saját részükre. Ehhez a száraz és morzsolt virágot biztosítjuk a múlt évi szüretből, de ugyanúgy lesz lehetőség szüretelni is a program előtt-után. A foglalkozás díjtalan, de előzetes jelentkezéshez kötött, a meghirdetését követően egy-két nap alatt szinte beteltek a szabad helyek, így már alig maradt néhány. Legközelebb 24-én lesz ilyen jellegű program, és amennyiben igény mutatkozik rá, akár később is – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy e hónap 13-án 19.30-tól inspiratív koncertcsemegét is szerveznek a művésztelepen.

– A Balkán népi dallamait úgynevezett testmuzsika hangeffektusaival megszólaltató, népszerű Alice in WonderBand érkezik hozzánk, miután Budapesten vendégszerepelnek. Azt hiszem, az ő koncertjük a maguk inspiratív és kiegyensúlyozott stílusával rendkívül beleillik ebbe a levendulás miliőbe, és párosul a növényhez köthető számtalan gyógyhatással. Június 20-án is koncertet szervezünk, egy szabadkai és topolyai tagokból álló zenekart várunk. Július 3-án, hétfőn a korábban elmaradt jazzkoncertet, a budapesti Balance Wheel Group fellépését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők – tette hozzá az igazgatónő.

A levendulaszüret hivatalos zárómomentuma a 24-ei kézműves-foglalkozással társított szüreti alkalom lesz. Utána is lehet majd szedni, de 26-án már vendégül látják a Mezőgazdasági Iskola diákjait, akik szakmai gyakorlat keretében tesznek pontot az idei szezon végére, ezért Csípe Tímea azt tanácsolja, hogy akik szeretnének levendulát szüretelni, azok azt június 25-éig iktassák be az idejükbe.
Már a Szedd magad! akció első napján is igen forgalmasnak bizonyult a művésztelepre vezető út, a kishegyesi Puskás Valéria először érkezett levendulát szüretelni.

– Tavaly láttam a kolléganőm csodálatos képeit, és csupa jót hallottam a virágokról meg az egész kezdeményezésről, ezért elhatároztam, hogy kedves barátnőim bevonásával szervezek magunknak egy kellemes délutánt. Egy nagy zacskót vásároltam, és a virágokat szekrényekbe szánom – nyilatkozta Puskás Valéria, akinek invitálására Sarić Danijela Nagyfényről érkezett.

– A Topolyai Művésztelepre kedves barátnőim mellett az ültetvény varázslatos látványa vonzott, hogy közösen részesüljünk ebben az élvezetben. A természet lágy ölén, csodálatos illatfelhőben, kellemes madárcsicsergés kíséretében kibeszélgethettük magunkat, egy cseppnyi toszkán hangulatban – tette hozzá Danijela.

Nyitókép: Puskás Valéria és Sarić Danijela szüretelni, gyönyörködni, kikapcsolódni, beszélgetni érkeztek a művésztelep levendulaültetvényére