2024. március 19., kedd

Minden magyar szíve megdobban

A nemzeti összetartozás napja Óbecsén

A Vajdasági Magyar Szövetség óbecsei helyi szervezetének szervezésében alkalmi műsort tartottak vasárnap délelőtt a nemzeti összetartozás napján a belvárosi Nagyboldogasszony templom kertjében elhelyezett Trianon-emlékműnél. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke beszédében elmondta, hogy 2020-tól, az emlékmű felavatása óta minden évben ezen a helyen róják le tiszteletüket.

– Több mint száz év telt el Trianon óta, június 4-én mégis minden magyar szíve megdobban. A világon mindenkinek van egy emléke szüleinek, nagyszüleinek köszönhetően. A fiatalabb nemzedék pedig már csak az elbeszélésekből, a történelem könyvekből tud erről, de megpróbáljuk ezt a következő generációnak is átadni. Nagyon kevés utódállam képviselője mert volna fogadni 1920. június 4-én arra, hogy száz évvel később Óbecsén egy Trianon-emlékműnél fogunk állni, és a magyar Himnuszt fogjuk énekelni köszönve a jelenlegi magyar kormánynak, aki megfordította a sors kerekét, és egy gyásznapból a nemzeti összetartozás ünnepét kovácsolta. Itt vagyunk, és intézményesen, erősen tudunk itt magyarként élni. Ha egy mondattal kellene jellemeznem ezt a napot, akkor Wass Albert gondolataihoz nyúlnék vissza: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen” – fogalmazott Kiss Igor.

Az alkalmi műsort a Botra férfikórus tagjai, Gál Noémi és Deák Evelin szavalók, valamint Koncz Antónió szolgáltatták. Imát mondott ft. Fuderer László.

Nyitókép: Kiss Igor tartott alkalmi beszédet (Fotó: Kancsár Izabella)