2024. március 19., kedd

Bor és hal Horgoson

A tizenegyedik is vonzotta az embereket

Folyt a lé Horgoson szombaton délután a művelődési ház melletti téren, ahol a tizenegyedik Bor és Hal elnevezésű rendezvényt tartották. Mondani sem kell, hogy a halászlé és a bor folyt, persze nem szó szerint, de volt belőle bőségesen.

Délben még csak az előkészületek zajlottak, de már sejteni lehetett, hogy bizony sok horgosi fog aznap bort inni és halászlét enni. Az egykoron tóval és halpiaccal is rendelkező, boráról híres vidék most is megpróbált valamit áldozni a hagyományoknak és ha máshogy nem is, de ilyen módon megidézni a régmúlt, letűnt szép időszakot. Halászattal már nem nagyon lehet a környéken, természetes tóban foglalkozni, de a környéken vannak nagyon szép magántulajdonba lévő halastavak, illetve a Proleter sporthorgász egyesület is még nagyon szépen tevékenykedik. A borászok pedig még most is sokan erről a vidékről szüretelik le a jóféle bornak valót.

A nagy bográcsban főtt halászléből vásárolni is lehetett, mindazok, akik nem neveztek be a főzőversenyre, nem maradtak éhen, hiszen bőségesen volt szabad eladásban is az ételből. A Bor és hal nevű rendezvény valójában a májusban lezajlott Nagy Honi Borverseny eredményhirdetésének napja is volt és halászléfőző-verseny is.

Jenei Klementina felvétele

Jenei Klementina felvétele

A borokat kóstolni is lehetett, melyek mindegyikét kivétel nélkül ajánlották a szervezők, kinek-kinek ízlése, szája íze szerint. Bacskulin István, a horgosi Szent Orbán Borlovagrend nagymestere elmondta, hogy a tizenegyedik rendezvényen végre napsütés és jó idő várta a Horgosra látogatókat, akiket ők sok-sok kiváló nedűvel vártak.

– Szinte felsorolhatatlan a skála, rengeteg bort neveztek be a versenyre. Van szlovákiai, romániai, magyarországi és egész Szerbia területéről érkeztek a benevezések. Mindegyiket, mind a 176 bort valamilyen elismerésben részesítünk. Vannak külön elismerések, például a vándordíjunkat, ami egy festmény, Székelyföldre viszik. Ki tudtuk választani a három legjobbat. Mindegyiket meg is lehet kóstolni, lehet vásárolni – magyarázta Bacskulin, aki azt is elárulta, hogy milyen bort ajánl a halászléhez: – A halászléhez az összes bort ajánljuk, mindenki azt válassza, azt tanácsolom, amit szeret. Akár vöröset, akár fehéret, én személy szerint egy karakteres vörösbort tennék hozzá – mondta a nagymester, akitől a horgosi szőlőtermő vidék felől is érdeklődtünk: – Ebben a pillanatban elmondható, hogy 10-14 nappal van előrébb a vegetáció, mint az elmúlt időszakban, ami annak köszönhető, hogy nem volt hosszú és hideg telünk, de májusban sok esőt kaptunk, ami a szőlőnek jól is jött.

Borban, halban gazdag szombat (Jenei Klementina felvétele)

Borban, halban gazdag szombat (Jenei Klementina felvétele)

A halászlé főzésének Horgoson is titka van, és a titok azért titok, hogy ne árulják el, de azért Pósa Károly, a főzőverseny szervezője elmondta, hogy a versenyzőknél a zsűri mit vesz figyelembe, illetve, hogy a nagy bográcsban milyen hal fő.

– Pontyból főzzük az eladásra szánt halászlét, illetve lesz egy kis harcsánk is, amely munkát a feleségem irányít, aki szakács. Harminc kilónyi pontyot készítettünk elő, 450 dináros áron kínáljuk és nagyon sokan előre is jelezték, hogy ebből szeretnének enni. A főzőversenyre is viszonylag nagy az érdeklődés, a zsűri pedig odafigyel a színre, a levére és csak patkót szolgálhatnak fel, ez a horgosi kritérium. Számomra ez a főzőverseny arra is kiváló alkalom, hogy fellendítsük a horgosi életet, egybegyűjtsük az embereket, akik szeretnének egy kellemes szombat délutánt eltölteni és egy jót is enni, inni, ez mind adott most Horgoson – fejtette ki Pósa Károly.

A versenyzők Nagykikindáról, Zentáról, Magyarkanizsáról és Magyarországról is érkeztek a helyiek mellett.
Kísérőprogramokkal is készültek szombaton Horgoson, szólt a zene, ropogott a tánc, ahol a késő délutánig eltartott a rendezvény, melynek sikeressége az ételen és az italon nem múlhatott.

Nyitókép: Borban, halban gazdag szombat (Jenei Klementina felvétele)