2024. március 19., kedd

Az önbecsülés napja

Királyhalmán megemlékeztek a nemzeti összetartozás napjáról

Vasárnap Királyhalmán a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban, illetve a templomkertben ünnepelték meg a magyar összetartozás napját. Mint ismeretes, 2012-ben itt az összetartozás szimbólumaként egy almafát ültettek, és immár tizenharmadik éve ezen a helyszínen rendezik meg a Trianoni békediktátum évfordulójára rendezett vajdasági központi megemlékezést.

A megemlékezés alkalmi szentmisével kezdődött, amelyet ft. Józsa Gáspár püspöki titkár és irodaigazgató-helyettes celebrált, ft. Koncz István plébános pedig koncelebrált. Ezt követően Katona Róbert, a királyhalmi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– 103 évvel a Trianoni Békediktátum után elmondhatjuk, hogy dédszüleink elvégezték feladatukat, megmaradtunk magyarnak, még ha ez nem is volt mindig könnyű. Ezt a kötelezettséget adták tovább az elődeink, és most rajtunk a sor, hogy ezt megőrizzük és továbbadjuk a jövő nemzedékének, gyermekeinknek. Feladatunk van, megőrizni és továbbadni – mondta Katona Róbert.

A rendezvényen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott ünnepi beszédet.

Pásztor István, a VMSZ elnöke tartott ünnepi beszédet (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor István, a VMSZ elnöke tartott ünnepi beszédet (Fotó: Gergely Árpád)

– Az elmúlt több mint száz évben úgy maradtunk meg, hogy összekapaszkodtunk. A 2010-ben elfogadott, a nemzeti összetartozásról szóló törvény visszaadta az önbecsülésünket. Azt mutatta meg, hogy nem vagyunk egyedül, hogy az anyaország segít bennünket abban, hogy a szülőföldünkön jól, a velünk együtt élőkkel együttműködve, az akadályokat leküzdve, méltón, nemzeti hovatartozásunkat büszkén vállalva éljünk. Az önbecsülés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk emberi értékeinkkel, és az itt élő magyarok sorsát velük, az ő bizalmuknak köszönve, demokratikusan megválasztott képviselőik által, az önbecsülés mentén kívánjuk alakítani. Mi felelősséggel és elszámolással a vajdasági magyaroknak tartozunk, akikkel sorsközösségben élünk. Ez a felelősség nem jogosít fel bennünket arra, hogy akár politikai, vagy szakmai önállóságunk, akár a nemzeti önrendelkezésünk a többségi nemzet természetes fölénye, vagy az anyaországi jóakarat vagy elnyomó tolerancia áldozatává váljon – fogalmazott Pásztor István, hozzátéve, hogy június negyedike 2011 óta a vajdasági magyarság jeles napja, így intézményes döntés is van arról, hogy a közösségünk szempontjából mekkora jelentősége van ennek a napnak.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A megemlékezés alkalmi műsorral zárult, amelyben felléptek a királyhalmi általános iskola tanulói, valamint a helybeli művelődési egyesület kórusa.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg. 

Nyitókép: Pásztor István, a VMSZ elnöke tartott ünnepi beszédet (Fotó: Gergely Árpád)