2024. március 29., péntek

A Fehér Ház aggódik a koszovói feszültségek miatt

Jonathan Finer, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese arra szólította fel a hivatalos Belgrádot, hogy hívja vissza a szerbiai fegyveres erőket az adminisztratív határ közeléből, és csökkentse a harci készültséget, Pristinától pedig azt kérte, hogy az észak-koszovói szerb önkormányzatok új vezetőinek tegye lehetővé, hogy a munkájukat alternatív helyszíneken láthassák el, és hívja vissza a rendőri erőket a községi közigazgatási épületek elől.

Jonathan Finer (Fotó: rts.rs)

Jonathan Finer (Fotó: rts.rs)

Az amerikai tisztségviselő korábban Aleksandar Vučić államfővel és Albin Kurti koszovói kormányfővel is egyeztetett a helyzetről, és aggodalmának adott hangot a feszültségek miatt, ezért a feleket ezek enyhítésére szólította fel.

Az amerikai tisztségviselő annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy a koszovói szerbek tüntetései békések maradjanak. Ugyanakkor a találkozóról kiadott közlemény szerint Finer üdvözölte, hogy Albin Kurti kész tenni azért, hogy megteremtse a feltételeket az új választások kiírására.

Az amerikai tisztségviselő a brüsszeli párbeszéd folytatására, és az eddigi megállapodásokban szereplő tételek végrehajtására kérte a feleket – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: Jonathan Finer (Fotó: rts.rs)