2024. május 10., péntek

A CNC-maróstól a kőművesig

Adán a középiskolában száznyolcvan elsős tanuló iratkozhat be hat tagozatra a következő tanévben

Az adai Műszaki iskolában a 2023/2024-es tanévben száznyolcvan elsős tanulót várnak a gépészeti, elektrotechnikai és építészeti szakterületen öt magyar tannyelvű osztályba, illetve egy szerb tannyelvű tagozatra. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy merész iratkozási tervvel rukkoltak elő, amit jóváhagyott az oktatási minisztérium, de tény, hogy száznyolcvan fővel nem tudják feltölteni az osztályokat. Viszont ettől függetlenül remélik, hogy sikerül megismételni a múlt évi eredményeket, és legalább száz elsős tanuló mindenképpen beiratkozik a Műszaki Iskolába, ahol legalább öt új tagozatot is megnyithatnak.

– Az adai Műszaki Iskolában a tanulók magyar nyelven öt oktatási profilra jelentkezhetnek. A számítógépes vezérlés technikusa, vagyis a CNC-technikus szakra harminc diákot várunk, akárcsak a CNC- és egyetemes fémforgácsológép-kezelő szakra, ami hároméves képzés. A számítógépek elektrotechnikusa szak négyéves képzés, és szintén harminc tanulót várunk. A négyéves mechatronikai technikusi képzésre is harminc tanulót tudunk fogadni. Magyar nyelven van még egy hároméves oktatási profilunk, az elsődleges építési munkák operatőre, vagyis a kőműves- és ácsképzés, amelyre szintén harminc fő jelentkezésére számítunk. Emellett egy oktatási profilt tervezünk indítani szerb nyelven. Ez a mechatronikai technikus szak, amire szintén harminc diákot várunk – nyilatkozta Gilice Hilda.

Kiemelte, hogy a középiskolában a munkaerőpiaci igényekkel összhangban határozzák meg minden tanévre az oktatási profilokat. Hiszen a CNC-esztergapadon és -marógépen való munka meghatározó az ipari termelésben, a mechatronika felívelő ágban van, az építészet hiányszakmának számít. A vállalkozók folyamatosan az építőipari szakmunkások hiányára panaszkodnak, ezért az építészetiszakmunkás-képzés olyan oktatási profil, amire nagy szükség van a munkaerőpiacon, de ezt kevés fiatal választja szakmának. 

Nyitókép: Csincsik Zsolt fotója