2024. március 28., csütörtök

Állami érettségi 2026-tól?

Tegnap megejtették a nagyérettségi próbáját

Mintegy 50 000 harmadikos gimnazista és szakközépiskolás tesztelhette tudását tegnap anyanyelvből a próba állami érettségi keretében. A teszt eredményeit a Moja matura portálon tekinthetik meg a diákok és szüleik, ahol fellebezésre is lehetőség van.
A próbateszt megoldásait a tegnapi nap folyamán már közzé is tették az említett portálon és minden középiskolában, a diákok pedig 5-éig jelezhetik kérdéseiket, észrevételeiket az eredményekkel kapcsolatban.

Az oktatási minisztérium az állami érettségi folyamatának minden szegmensét ellenőrzi, legyen szó a tesztek nyomtatásáról, a biztonsági zacskókba való csomagolásról, szállításáról, valamint az ellenőrzéséről. A folyamat részeként egy új információs rendszert hozott létre, a Moja Matura portált, amely a jövőben az érettségi vizsgához kapcsolódó anyagokat tartalmazza majd. A diákoknak és a szülőknek már van tapasztalatuk az ilyen rendszerrel, a Moja srednja škola portállal, amelyen keresztül az általános iskola végi érettségi vizsga lebonyolítását figyelik, és a középiskolai beiratkozást végzik.
Az állami érettségi reformtevékenység és eszköz az egész oktatási rendszer, különösen a középfokú oktatás minőségének javítására. Az oktatási minisztérium viszont azt javasolta, hogy az oktatási rendszer felkészítése érdekében az állami érettségi bevezetését 2024. júniusa helyett 2026. júniusára halasszák el.

Nyitókép: zelenaucionica.com