2024. március 28., csütörtök

A Nyugat-Balkán Európa békéjének a záloga

Novák Katalin államfői látogatása Albániában

A Nyugat-Balkán stabilitása Európa stabilitásának záloga – hangsúlyozta Novák Katalin magyar köztársasági elnök a Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Tiranában.

Novák Katalin kiemelte: a Nyugat-Balkán békéje Európa békéjének záloga, ezért is kiemelten fontos, hogy a nyugat-balkáni térség országai mielőbb csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Ebben Magyarország közvetítő, segítő szerepet nyújt – tette hozzá.

Az albán köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésen téma volt még az orosz–ukrán háború, az illegális migráció elleni fellépés, valamint demográfiai kérdésekről és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak.

Novák Katalin hangsúlyozta: a nyugat-balkáni térség országai számíthatnak Magyarországra az európai integrációs csatlakozás folyamatában. Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkánnal kapcsolatban most a stabilitás a kulcs, hiszen ez olyan térség, ahol könnyen eszkalálódhat a helyzet. Kiemelte: az albán elnökkel mindketten a deeszkalációban érdekeltek, így Koszovó kapcsán is. Kiemelte: a nyugat-balkáni térség békéje és biztonsága lebeg a szemük előtt. Magyarország mindezt a folyamatos egyeztetéseken párbeszédekkel, valamint az európai integrációs folyamatok támogatásával segíti – tette hozzá.

A magyar államfő kiemelte: Magyarország minden fórumon hangsúlyozza, hogy az albán integrációt is minél előbb véghez kell vinni, hogy országa az Európai Unió teljes jogú tagjává válhasson.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban felhívta a figyelmet a háborús felek mielőbbi tárgyalóasztalhoz ülésének és a béketárgyalások megkezdésének fontosságára. Hangsúlyozta, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar él kisebbségben, s Ukrajna részéről elfogadhatatlan jogaik visszaszorítása, csorbítása. Szólt az Ukrajnából Magyarországra menekült mintegy kétmillió emberről is, akiknek az ország segítséget nyújtott.

A gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette, hogy a magyar befektetések száma jelentősen növekszik Albániában, Magyarország korábban a 25. külföldi befektető volt, de immár a 10. helyre lépett elő.

Bajram Begaj albán köztársasági elnök a sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország támogatja Albánia európai integrációját. A régiós együttműködésről szólva kifejtette, hogy értékeli Magyarország elkötelezettségét a nyugat-balkáni régió stabilitása felé, beleértve a katonai személyzeti hozzájárulást Koszovóban a KFOR részeként.

Elmondta: a megbeszélésen kiemelte a nyugat-balkáni régió geopolitikai fontosságát, figyelembe véve a friss változásokat, a Koszovó és Szerbia közti párbeszéd támogatásának fontosságát, Koszovó támogatását nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásában, beleértve az Európai Tanácsot is.

Bajram Begaj közölte: a megbeszélésen értékelték a két ország közti együttműködést a nemzetközi szervezetek terén, ami kölcsönös jelöltségek támogatásában is megnyilvánult. Hozzátette: Magyarország támogatta Albánia jelöltségét, hogy az ENSZ Bizottság Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagja legyen a 2022–2023-as időszakban.

Az állami látogatásra érkezett Novák Katalin csütörtökön Bajram Begaj albán köztársasági elnök mellett találkozott Ermonela Felaj házelnökhelyettessel is. Felszólalt az albán parlament plenáris ülésén, majd a Nemzeti Mártírok Temetőjében megkoszorúzta a mártírok sírját.

Nyitókép: MTI