2024. április 26., péntek

Szóba sem került az uniós elnökség

Folytatódik a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás

Kedden Brüsszelben az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a Magyarország és Lengyelország ellen folyó 7-es cikkely szerinti eljárás volt a téma. A tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyar és a lengyel kormány képviselőjét kérdezhették.

Az Euronews értesülései szerint a keddi jogállamisági tárgyalásokon a magyar kormány nagyon együttműködő volt, arról pedig szó sem esett, hogy Magyarország közelgő soros elnöksége veszélyben lenne, esetleg felfüggesztenék azt. Amint azt korábban lapunkban is olvashatták, az Európai Parlamentben a kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy az ország állítólagos alkalmatlansága miatt Magyarország ne tölthesse be 2024 második félévében a soros uniós elnöki tisztet.

A médiahíresztelések szerint erről a keddi miniszteri ülésen is szó eshet. Ez ugyanakkor nem történt meg, sőt a soros EU-elnökséget jelenleg betöltő svédek a Szabad Európa tudósítása szerint kedd este egy sajtótájékoztatóján kiderült: Svédország az EU soros elnökeként nem kíván vitát nyitni a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökség esetleges elhalasztásáról, ahogy egy csütörtökön elfogadandó állásfoglalásban az Európai Parlament sürgeti.

Jessika Roswall svéd Európa-ügyi miniszter az általános ügyek tanácsának keddi ülését követően újságírói kérdésre válaszolva lényegében elvetette, hogy a június 30-ig a tanácsi elnökséget betöltő Stockholm vitát nyisson a kérdésről – írja a Szabad Európa.

Az uniós ügyekért felelős miniszterek ülése után kedd este Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja azt nyilatkozta, hogy folytatódik a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás.

„Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye” – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Brüsszelben kedden.

Hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében – emelte ki.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékeinek szisztematikus megsértésének veszélye.

„Egyelőre azonban még nem tartunk itt” – tette hozzá az uniós biztos.

Magyarországot Brüsszelben a miniszteri ülésen Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte, aki Facebook-bejegyzésben kommentálta a meghallgatást.

„A hazánk ellen már öt éve folyó 7-es cikkely szerinti eljárás is az Általános Ügyek Tanácsának terítékén volt a mai napon.

A legutóbbi meghallgatáson is kifejeztem, hogy a magyar kormány elkötelezett a konstruktív és szakmai párbeszéd mellett. Azóta a Bizottsággal szorosan együttműködve alakítottuk ki azokat a vállalásokat, amelyek a helyreállítási tervünkben szerepelnek, az együttműködés pedig a mérföldkövek végrehajtása során is végig folyamatos volt.

Ne feledjük azonban, hogy az eljárás során Brüsszel és a jogállamisági eljárások megbízhatósága is megmérettetnek, a felmérések szerint ugyanis egyre többen érzik úgy, hogy ezek a procedúrák nem az embereket, hanem a különböző politikai érdekeket szolgálják…” – írta Varga Judit.

Nyitókép: Varga Judit Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztossal (Fotó: Facebook/Varga Judit oldala)