2024. április 27., szombat

Középpontban a lepkék

Az Arcus Környezetvédő Egyesület tóparti gyalogtúrán ismertette a színes növény- és állatvilágot

Májusban a gyepes területeket látványossá varázsolják a virágzó növények, melyeket számos rovarfaj látogat, így a színpompás nappali lepkék is. A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület a hétvégén sétára várta az érdeklődőket, tavaszi túráik következő részeként. Vasárnap délután a mezőgazdasági középiskolánál volt a gyülekező, innen autóval mentek a Művésztelepig, majd gyalog folytatták útjukat a túra résztvevői a kora nyári, színpompás természetben. A kis csapat a Topolya Völgyei Természeti Park területét kereste fel, amelynek a löszgyepén számos lepkefajt figyelhettek meg. A szakmai vezetéssel egybekötött sétán helyi és környékbeli természetkedvelők is részt vettek, gyerekek és felnőttek egyaránt.

Sihelnik József, az Arcus egyik vezetője elmondta, hogy a lepketúrának még nincs olyan hagyománya, mint más tavaszi gyalogtúráiknak, a sáfrány-túrának vagy a fülemülék éjszakájának például, amelyeket már több mint tíz éve szerveznek. A lepketúrát az idén másodszor szervezték meg.

– Létezik rovartani szakcsoportunk is, és így gondoltuk, hogy szervezünk egy ilyen túrát. A lepkék látványosak, szépek, ilyenkor a nappali lepkéket tudjuk legnagyobb számban megfigyelni a terepen. Szerencsére vannak a topolyai tó körül olyan gyepek, amelyek nagyon jó lepkés helyek. A mi szakmánkban egy fontos zöld ünnep a biodiverzitás napja, és mi ezzel jegyezzük ezt a napot, a lepkéken, a rovarokon keresztül mutatjuk be a sokféleséget. A rovarok nagyon változatosak itt a vidékünkön is.

Herceg Elizabetta felvétele

Herceg Elizabetta felvétele

Sutorović Edita biológus, a séta vezetője rámutatott arra, hogy sajnos nem folyt még elég kutatás arra vonatkozóan, hogy hány lepkefaj él Topolya környékén. – Szerbiában, az adatok szerint, kétszáz faj nappali lepkét és 2300 faj éjjeli lepkét tartanak számon. Becslések szerint számuk akár a duplája is lehet. Több az éjjeli lepke, de a nappali lepkéket jobban ismerjük. A felosztás inkább mesterséges. A nappaliak napsütéses időszakokban szoktak aktívak lenni, de például mi először egy éjjeli lepkét találtunk, valószínűleg felbolygattuk a pihenőhelyén. A nappaliak között a fecskefarkú lepke, a kardos lepke a legnagyobb méretű, sok káposztalepkével lehet találkozni, de van nappali pávaszem, admirális lepke, és a legtöbb a közönséges boglárkalepke, de nagyon sok faj lehet.

A rovarok nagyon fontos beporzók, és olyan gyepes terület volt a kora nyári séta végcélja, ahol virágoznak a vadnövények.

– Az ősgyep fontos élőhely, ma már csak maradványokat találunk, így nemcsak a lepkék száma, de más rovarok száma is csökken, s ennek az élőhelyhiány az oka. Kisebb foltokban lehet rájuk találni, ezért nagyon fontos, hogy az ilyen helyek megmaradjanak, hiszen szorosan kötődnek a növényekhez, amelyek az ősgyepen találhatók – mondta a biológus, aki kiemelte, hogy a közönséges boglárkalepkéket figyelhették meg leginkább a túrázók, ugyanis ebből a fajból volt legtöbb a Topolyai-tó környékén virágba borult löszgyepeken. A hímek kék, a nőstények barnás árnyalatúak, a beazonosításukhoz lepkehatározókat használtak.

A túrán, az Arcus lelkes szakembereinek köszönhetően a lepkéken kívül számos rovar-, növény- és madárfajjal is megismerkedhettek a természetjárók.

Sihelnik József arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyári szünidőben az idén harmadik alkalommal szervezik meg a Csemete Természetismereti Oktatótábort június 26-a és július 1-je között  a Művésztelepen. A tábor napközis jellegű, a foglalkozásokra mindennap 15 és 18 óra között kerül sor. Kizárólag 6 és 9 éves kor közötti gyerekek jelentkezését várják. Az idősebbek tízéves kortól jelentkezhetnek a nagy hagyománnyal rendelkező ÖKO-CAMP 2023 elnevezésű természettudományi ismeretterjesztő, környezet- és természetvédelmi oktatótáborba. A jelentkezési határidő itt június 19-e.

Nyitókép: Herceg Elizabetta felvétele