2024. március 29., péntek

Szirénázó tűzoltókocsik, mentőautók, sérültek...

Tűzvédelmi gyakorlatot tartottak a topolyai egészségház udvarán

Kedden délelőtt gyorsan közlekedő és villogó tűzoltóautóktól volt hangos Topolya központja, a Dr. Hadzsy János Egészségház udvarát pedig ellepték a szirénázó mentőautók, a Vöröskereszt helyi szervezetének önkéntesei, az intézmény dolgozói pedig kivonultak az udvarra. Aki nem volt beavatva, azt hihette, hogy a minapi ausztriai kórháztűzhöz hasonlatos katasztrófahelyzeten igyekeznek enyhíteni az illetékesek, pedig csupán jól szervezett és dinamikus tűzvédelmi gyakorlat zajlott az egészségházban.

– Elsősorban az egészségház dolgozóinak, a bent tartózkodó betegek gyors kimenekítéséről szólt a gyakorlat, illetve a tűzoltók beavatkozásáról. Az „éles” része a rehabilitációs részlegen zajlott, a keretmese pedig az volt, hogy az egyik rendelőben tárolt paraffin okozott tüzet, és egy, a helyszínen tartózkodó páciens súlyos sérüléseket szenvedett, de több más személy is ellátásra szorult. Tűzoltóink több területen is felkészült csapattal kezdték meg a beavatkozást, azaz a tűzgócként kijelölt épület áramtalanítását, a behatolást. Az egyik csapat az épületben ragadt „sérültek” kimentésével volt megbízva, a másik pedig a menekítést követően a tűz eloltásával – nyilatkozta az esemény után Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnök asszonya, aki hozzátette azt is, hogy a gyakorlat egyben a katasztrófaelhárító csapatok vizsgája is volt.

Dr. Illés Csilla, az egészségház igazgatónője kiemelte, hogy a tűzvédelmi gyakorlatot azért is volt fontos elvégezni, hogy kiderüljön, a mentésben részt vevőknek mire kell odafigyelniük, és mi az a terület, ami esetleg erősítésre szorul.

– Egy-egy éles helyzetben óhatatlan, hogy ne történjenek kisebb hibák, hiszen mindannyian tévedhetünk. Viszont nagyon fontos a leglényegesebb területeken szakmailag magas szinten helytállni. Ez a gyakorlat is hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevő mentőegységek éles helyzetben maximális gyorsasággal hárítsák el a problémát, és hogy összehangolt csapatmunkával teljesítsék a feladatot. Ezzel is biztonságban tudva intézményünk dolgozóit és betegeink életét. Ugyanakkor ez az esemény nem csak az egészségházunk számára volt fontos gyakorlat, hiszen a tűz bárhol, bármikor, bármelyik intézményben felütheti a fejét – hallhattuk. Az egészségházban egyébként ilyen jellegű gyakorlatot 2015-ben tartottak.

– Nyolc hivatásos topolyai tűzoltó és három önkéntes vonult ki, négy tűzoltó járművel. A gyakorlat alkalmával szimulált éles szituáció valójában igénybe vette volna valamennyi hivatásos és önkéntes topolyai tűzoltó jelenlétét, riasztottuk volna a község többi felkészült egységét, így a bácskossuthfalvi, a kishegyesi és a szabadkai tűzoltókat is – hangsúlyozta Bojan Brkić tűzoltóparancsnok. Hogy a tűzvédelmi gyakorlat rendkívül élethűre sikeredett, abban nagy szerepe volt a Vöröskereszt ifjú önkénteseinek.

– A Vöröskereszt munkájában is oszlopos szerepet vállaló önkénteseink, az elsősegélynyújtásban jeleskedő csapat helytállása egyértelműen önmagáért beszélt. Nagyon büszke vagyok a sminkeseink munkájára és az áldozatokat megformálókra, akik hűen mutatták be a valóságot. Amikor vészhelyzet van, akkor sokan pánikba esnek, fejvesztve menekülnek székeken, asztalokon, ablakokon át, és a legtöbb ellátásra szoruló sérülés ilyen helyzetben keletkezik. Ezt élethűen sikerült szemléltetni egy kis festékkel. Külön köszönettel tartozok azoknak az önkénteseknek, akik színészi tehetségüket megcsillogtatva ábrázolták a tűzesettel vagy más balesettel járó pánikhangulatot – tette hozzá Budimir Marić.

Nyitókép: Tűzvédelmi gyakorlat az egészségház udvarán: az egyik rendelőben tárolt paraffin okozott tüzet, és egy páciens súlyos sérüléseket szenvedett, de több más személy is ellátásra szorult (Kazinc