2024. április 26., péntek

Jó hozamot ígérnek a kalászosok

Ada határában a kukorica és a szója kárára megnövekedett az olajrepce és a napraforgó vetésterülete

A búza, az árpa és a zab szépet mutat az adai határban. Ha júniusban marad a hűvösebb idő, és nem lesz rendkívüli aszály vagy hőhullám, akkor a kenyérgabona közepes jó hozamára számíthatnak a gazdák. A jelenlegi határhelyzet alapján a búza minősége és hektolitersúlya is kedvező lesz, de a kedvezőtlen időjárás sokat ronthat a helyzeten. Az olajrepce meglepően szép, és jó termés ígérkezik, a kukorica és a napraforgó is jól kelt.

– A májusi eső aranyat ér. Különösen, hogy a tél enyhe volt és nem túl sok csapadék hullott – hangsúlyozta Csúzdi István adai termelő, majd így folytatta: – Májusban a nagyobb mennyiségű eső után javult a helyzet. Az enyhe tél következtében azonban jól átteltek a gombabetegségek, a gombaspórák, ezért a kalászosoknál kimondottan erős fertőzések jelentek meg. Kezdve a szürkepenésztől a rozsdabetegségekig, ugyanakkor jelentős mértékben fennáll a kalász fertőzése is – magyarázta. – Tavasszal változó volt a hőmérséklet, volt alacsony is és magas is, de a páratartalom 80 és 90 százalék között mozgott, ez nagyon kedvezett a gombák fejlődésének. Ezért a kalászosoknál legalább két permetezést, de akár hármat is ajánlatos volt elvégezni, mert ezek a gombabetegségek 30–50 százalékos terméskiesést is okozhatnak. A kalászosok jelenlegi állapotát látva, a földművesek elvégezték ezeket a permetezéseket, és jó állapotban vannak a kalászosok, a búza, az árpa és a zab is. A zabban itt-ott megjelent a vetésfehérítő bogár, ellene permetezéssel tudunk védekezni. Sajnos, oda jutottunk, hogy ezeket a vegyszereket nagyon sokszor kell használni. Szükséges rossznak számítanak, mert sok negatív következménye is van a használatuknak, de ezek a fajta kalászosok annyira érzékenyek, hogy vegyszeres kezelés nélkül nem tudjuk megoldani a termesztésüket. Szerintem a búzánál meg kellene hogy legyen a hektáronkénti 40–45 mázsás hozam, ha nem következik be rendkívüli időjárás hirtelen szárazság vagy hőhullám formájában. A növényvédelem elég jól sikerült, ezért közepesen jó hozamra lehet számítani. Ha júniusban 25–28 Celsius-foknál nem lenne melegebb, akkor a terméshozam megközelíthetné a kenyérgabona genetikai potenciálját, ennek alapján hektáronként 50 mázsa is megteremhet. Az árpánál ugyanez a helyzet, bekövetkezett a szemfeltöltődés és lassan az érési fázisba ér. Ha hűvösebb idő lesz, akkor elég jó hozamra lehet számítani. Az olajrepcék meglepően szépek, sok becő van. A becőkben sok mag ígérkezik. Jó hozam várható, ha kedvezően alakul az időjárás – nyilatkozott a termelő.

A kalászosok, a búza, az árpa és a zab is szépet mutat az adai határban (Fotó: Csincsik Zsolt)

A kalászosok, a búza, az árpa és a zab is szépet mutat az adai határban (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai határban szépen kikelt a napraforgó és a kukorica is. Csúzdi István becslése szerinte kukoricából az idén 10–15 százalékkal kevesebbet ültettek a gazdák, akik a tavalyi szárazság miatt inkább az olajrepce és a szárazságot jól tűrő napraforgó felé fordultak. Ezt a két növényt nagyobb területen termesztik a kukorica rovására. A tavaszi munkálatok során a kapások gyomirtózását jórészt elvégezték a termelők, ha az időjárás kedvez, akkor ezek a növények gyors növekedésnek indulnak. Megjegyezte, hogy a határban kevés cukorrépa is van, megtalálható a paszternák és az ipari paprika is. Viszont elég jól visszaesett a szójatermesztés. Sokan hátat fordítottak a szójának a múlt évi szárazság és az alacsony hozam miatt, és inkább napraforgót termesztenek, ami jobban ellenáll a szárazságnak és biztosabb hozamot jelent.

Nyitókép: Kedvező időjárás esetén a kalászosoknál közepesen jó termésre lehet számítani (Fotó: Csincsik Zsolt)