2024. április 19., péntek

Tudással és együttműködéssel a sikerért

Lezárult a Vajdasági Mentorprogram harmadik évada

Díjkiosztó gálával zárult a Prosperitati Alapítvány a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének támogatásával és a Design Terminal szakmai partnerségével harmadízben megszervezett Vajdasági Mentorprogramja. A palicsi Zvonko Bogdan Borászatban megtartott rendezvényen dr.Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondtak alkalmi beszédet.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A rendezvényen több kategóriában is díjat osztottak ki a tavaly ősszel kezdődő program résztvevői között: legelhivatottabb mentor – Dudás Gábor –, legkitartóbb mentorált – Mrksity Hugyik Ella –, legmotiváltabb mentor – Császár Edit –, legmotiváltabb mentorált – Jurisich Lídia –, legösszetartóbb csapat – Nagy Zsolt, Fodor Szabolcs és Neustadter József. Emellett üzleti találkozókkal díjazták a program tíz legszorgalmasabb mentoráltját, ők: Ágoston Zsolt, Djordjevity Ivan, Dupák Evelin, Fodor Szabolcs, Jurisich Lídia, Kuzma Péter, Mrksity Hugyik Ella, Neustadter József, Pázmán Alpár és Ralić Eleonóra.

Pásztor István felelevenítette, hogy miként fogalmazódott meg a mentorprogram gondolata, a legfontosabb állomásokat, amelyek végül elvezettek az első évadig, valamint azt, hogy a folyamatban a Vajdaságból elszármazott és Magyarországon sikeres vállalkozóknak, majd Hajnal Virág főosztályvezetőnek is fontos szerepe volt.

Mint arra Pásztor István emlékeztetett, nem sokkal az első pályázatok kiírását követően elkezdtek nem elsősorban pénzfüggő, ám valódi értéket képviselő tartalmak a gazdaságfejlesztési programba való integrálásáról gondolkodni. Hozzátette, a vállalatfejlesztés nemcsak az eszközbeszerzésről szól, hanem a tudás megszerzéséről és átadásáról, valamint a problémamegoldó készségek fejlesztéséről.

 – Az első évadban 25 mentor vett részt a programban, a másodikban 27, a harmadikban 26. Ez azt bizonyítja, hogy a mentorok köre állandó, ami valahol természetes is, hiszen nincsen rendkívül sok nagyvállalkozásunk. Viszont a szám állandósága azt is bizonyítja, hogy nagyvállalkozóink elkötelezettek és elhivatottak, illetve megpróbálnak visszaadni a közösségnek abból a támogatásból, amit az elmúlt években kaptak. Az első fordulóban 55 mentorált vett részt, a másodikban 53, a harmadikban pedig 62. A mentoráltak elkötelezett, ambiciózus és a tudásmegszerzés iránt nyitott vállalkozók. Ennek a két elemnek a szimbiózisa a közösségnek az életerejéről szól. Értékelésem szerint mindannyian boldogok lehetünk, hiszen olyan közösségnek a vállalkozói rétegét képezik, amelyiknek életerős, ambiciózus és határozott elképzelése van a jövőről. Az a feladatunk, hogy a segítségükre legyünk ezeknek az elképzeléseknek a megvalósításában. Ezzel kapcsolatban elkötelezettségünk töretlen – fogalmazott Pásztor István.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

VAJDASÁGBÓL INDULT

A magyar kormány 2010 óta a külhoni magyar közösségekkel közösen elért eredményei önmagukért beszélnek, az erős és szervezett külhoni közösségekkel, a megerősített intézményrendszerrel, a felépített, vagy felújított óvodákkal, iskolákkal és templomokkal, emelte ki Szilágyi Péter. Rámutatott, a nagyvállalkozói mentorprogram, sok egyéb programhoz hasonlóan, Vajdaságból indult, majd a kezdeményezés körülölelte az egész Kárpát-medencét. A mentorprogram célja, hogy a külhoni magyar térségek magyar nagy- és kisvállalkozóinak az összekapcsolásával létrejöjjön az egymást támogató vállalkozói közösség, amelyben a tapasztaltak a kezdők segítségére sietnek, emelte ki Szilágyi Péter. Hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési programját kiegészítő program alapgondolata az volt, hogy helyben is rendelkezésre áll az a tudás, amelynek segítségével a kezdő vállalkozók gyorsabban fejlődhetnek.

A TUDÁSÁTADÁS FONTOS SZEMPONT MARAD

A mentorprogram harmadik évadát 88 résztvevő fejezte sikeresen, nyilatkozta a sajtónak Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Kiemelte, igyekeztek minél jobban a résztvevők igényeihez igazítani a programot, úgy az előadások témája, mint azok mélységének tekintetében. A vállalkozók őszintén beszéltek életútjukról, megosztották egymással saját történetüket, emelte ki. Hozzátette, a mentorprogram résztvevőinek a többsége szeretne részt venni a következő évadban, ezért arra törekszenek, hogy ezt sikerüljön elindítani.

– Mentorprogramunkkal zárul a tudásátadásra összpontosító programoknak az idei év első felére előirányzott sorozata. A Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületével közösen most egy nagyszabású gazdasági konferenciára készülünk, amely aktuális témákkal és tartalmakkal elsősorban a hazai vállalkozókat, ám természetesen a térség vállalkozóit is megszólítja. A vállalkozói közösség építése és a tudásátadás, illetve a képzés olyan területek, amelyeknek szeretnénk, ha lenne folytatása – válaszolt Juhász Bálint lapunk azon kérdésére, hogy milyen egyéb edukációs jellegű programokra összpontosítanának a jövőben.

A rendezvényt többek között megtisztelte jelenlétével Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja, Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikai stratégiai tervező főosztályának vezetője, továbbá Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Gyivánovity Dániel, a közberuházási minisztérium államtitkára és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele