2024. március 29., péntek

Litvánia további NATO-csapatok felvonultatását kéri a határán

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmazott a szövetség keleti szárnyán Gitanas Nauseda litván elnök az Ukrajna elleni orosz háború folytatódása miatt.

„Ez frontvonal, amelynek nagyon erősnek kell lennie. Lég- és rakétavédelemre, valamint a szövetség megerősített jelenlétére van szükségünk a térségben" – jelentette ki Nauseda, miután Vilniusban tárgyalt kedden Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

„Németország hosszútávú elkötelezettsége Litvánia biztonsága iránt elengedhetetlen a NATO egész keleti szárnya számára" – jelentette ki a litván elnök. „Litvánia a maga részéről kész mindent megtenni, hogy a német csapatok otthon érezzék magukat nálunk" – tette hozzá.

Steinmeier fejet hajtott Litvániának a szabadságért folytatott több évszázados harca előtt, és megígérte Németország segítségét egy Litvánia elleni esetleges orosz agresszió esetére.

A litvánokban „elnyomhatatlan vágy ég a szabadság iránt, és ellenálltak a külföldi uralomnak és alávetettségnek" – jelentette ki a német elnök. „Egymás mellett állunk. Az ő biztonságuk a mi biztonságunk is" – tette hozzá.

2022 ősze óta Berlin tartalékos dandárt tart készenlétben Németországban arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Litvániát. Jelenleg egyetlen német parancsnoki poszt működik Litvániában, mintegy húsz katonával az országba telepített fegyverekkel és felszereléssel.

További 760 német katona állomásozik Litvániában a Bundeswehr vezette NATO harci egység keretében.

Nyitókép: Soeren Stache/dpa