2024. április 26., péntek

Nyugodt éjszaka, de a KFOR tagjai a zvečani önkormányzat épülete körül tartózkodnak

Koszovó északi részén békésen telt az éjszaka. A KFOR erői a tüntetések feloszlatására szolgáló eszközökkel új kordont állítottak fel néhány száz méterre a helyi önkormányzat épületétől Zvečanban, tudósít a Szerbiai Rádió és Televízió.

Aleksandar Vučić szerb államfő találkozott a Quint (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország) nagyköveteivel és az Európai Unió delegációjának vezetőjével.

A megbeszélésen részt vesz Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović, a Szerb Fegyveres Erők vezérkari főnöke is. Vučić a tervek szerint délelőtt 11 órakor találkozik Aleksandr Bocan-Harcsenkó orosz nagykövettel, valamint Csen Bó kínai nagykövettel.

Sajtóértesülések szerint a KFOR katonái továbbra is készenlétben vannak. A kordonokat távolabbra helyezték az önkormányzat épületétől. A négy letartóztatott szerb közül kettem még mindig a rendőrségen vannak, átszállították őket Mitrovica déli részére. Huliganizmussal vádolják őket, és 48 órás őrizetbe vételt rendeltek el.

A kórház megerősítette, hogy legalább 50 sérült van. Az egyik sérült állapota válságos, kettőé pedig súlyos. A sérültek között van Zvečan önkormányzatának volt községi elnöke, Dragiša Milović is, akit mellkasi sérülésekkel szállítottak kórházba.

A KFOR közleménye szerint legalább 25 taguk megsérült.

Nyitókép: Beta/AP Photo