2024. április 24., szerda

Újabb százezer nyaralási utalvány

Mától igényelhetők a postahivatalokban az 5000 dináros bónok

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kormány úgy döntött, további 100 ezer üdülési utalványt bocsát a lakosság rendelkezésére, vagyis újabb 500 millió dinárral segíti a hazai turizmus fellendítését. A bónok mától igényelhetők a Szerbiai Posta kirendeltségeiben, értékük, mint korábban is, egyenként 5000 dinár, és a hazai szállodákban, vendégházakban használhatók fel. Utalványt kaphatnak a nyugdíjasok, a munkanélküliek, az ápolási segélyre jogosultak, a 70 000 dinárnál kevesebbet kereső alkalmazottak, az egyetemisták, a hadirokkantak, az agrárgazdaságok tulajdonosai, valamint azok is, akik elmúltak 65 évesek, de nem jogosultak nyugdíjra.

Legkevesebb 5 napra kell lefoglalni a szálláshelyet, és az erről szóló bizonylaton kívül ki kell tölteni egy jelentkezési ívet, valamint szükség lesz a személyi igazolványra és a státusunkat igazoló okmányra. A névre szóló utalványokat a posta küldi ki ajánlott levélben. Az üdülési támogatásra jogosultak rangsorát az igénylés dátuma alapján állítják fel. Egy személy az év folyamán csak egyszer kérhet utalványt, és ezt legkésőbb november 20-áig fel kell használnia. A legnépszerűbb turisztikai helyszínek Sokobanja, Vrnjačka banja és Zlatibor, országszerte összesen több mint 4200 vendéglátóipari létesítmény várja a kikapcsolódni vágyókat, ami rekordnak számít a 2015 óta tartó állami akcióban. Azóta 1,3 millióról több mint 2 millióra nőtt a hazai turisták száma.

Januárban az idei első 100.000 üdülési utalvány mindössze két nap alatt elfogyott, ugyanis már bevált gyakorlat, hogy akik utazni terveznek, jó előre kérik a kiszemelt vendégháztól vagy szállodától a foglalásról szóló bizonylatot, és annak birtokában az újabb vouchercsomag kibocsátásakor rögtön mehetnek a postára.

Nyitókép: A legnépszerűbb idegenforgalmi helyszínek egyike, Vrnjačka banja (Tóth Báthori Erzsébet felvétele)