2024. április 27., szombat

Letétalapú hitelek: igen vagy nem?

Munkanélküliek is kaphatnak banki kölcsönt

A bankok kínálatában 100, illetve 105 százalékos letétalapú hitelek is szerepelnek, amelyek elsősorban a munkanélküliek, a megbízatás alapján szerződött alkalmazottak vagy a lakáskölcsönzők számára lehetnek vonzóak – írja a B92.

A kölcsönök igénylésének első feltétele általában az, hogy a hitelezett állandó munkaviszonyban legyen, és ne legyen banki adóssága. Ilyen tekintetben nagyon szigorúak a pénzintézetek: a Szerb Nemzeti Bank rendelkezése szerint a bankoknak kötelességük felmérni az ügyfeleik hitelképességét, mielőtt megkötnék a kölcsönszerződést. Ez a letétalapú hitelekre, illetve a munkanélküliek számára előirányzott lehetőségekre is vonatkozik. A bankok azonban a saját üzleti politikájukkal összhangban szabadon eldönthetik, hogy milyen hitellehetőségeket kínálnak fel az ügyfeleiknek – áll az központi bank válaszlevelében.

Az ügyfél hitelképessége határozza meg tehát a kölcsön fajtáját, nagyságát és törlesztési idejét is. Ettől függetlenül a lehetőség adva van arra is, hogy a munkanélküliek, a szabadúszók vagy a meghatározott munkára szerződött munkavállalók is kaphassanak kölcsönt. Ezt a döntést azonban az adott bank hozza meg a saját elemzései, belső rendelkezései és kockázatelemzései alapján.

Fontos kiemelni, hogy egy bank sem kínál közvetlenül kölcsönt a munkanélkülieknek. Létezik azonban egy olyan szolgáltatás, amelyet azok is kérelmezhetnek, akiknek nincs rendszeres jövedelmük: ez a letétalapú hitel. A legtöbb bank ezeknél a kölcsönöknél 100 vagy 105 százalékos letétet követel meg a hitelezettől. Ha például 5 ezer eurós kölcsönre van szüksége az ügyfélnek, akkor 5250 euró értékű ingóságot vagy ingatlant kell letétbe helyeznie, amelyet a kölcsön törlesztésével kap vissza a banktól – magyarázzák a szakemberek. Amellett, hogy a letétalapú hiteleket bárki kérelmezheti, előnyként említik, hogy megőrzik az ügyfelek tulajdonában levő ingóságok és ingatlanok értékét. Az sem mellékes, hogy a kölcsön igényléséhez minimális dokumentáció szükséges, gyorsan döntenek a bankok az odaítélésről, és hozzáférhető kamatlábakkal számolnak.

Jelenleg az Intesa Bank például a letétalapú hiteleknél 105 százalékos biztosítékkal és évi 4,5-5 százalékos kamatlábbal számol: az ilyen kölcsönöket 12, 24 vagy 36 havi lefizetéssel kínálja. Az Eurobank Direktna 105 százalékos letéttel 12-től 71 hónapig terjedő törlesztőidőt javasol ügyfeleinek, de akár 25 millió dináros hitelkeretet is jóváhagy. A törlesztési határidő az Erste Banknál is legfeljebb 71 hónapig terjedhet, de elegendő a 100 százalékos letét: ezekkel a feltételekkel 10 millió dináros kölcsön is felvehető. A hitellel azonos értékű letét biztosítását kéri az NLB Bank is, de itt akár 120 hónapig is törleszthetik a havi kötelezettségeiket a letétalapú hitelek igénylői. Az OTP Bank viszont ezeket a kölcsönöket az alap- és forgótőke biztosítására, illetve a külföldi kifizetésekre ítéli csak oda az ügyfeleknek, 100 százalékos letét esetén. Ezzel számol az AIK Bank is, amelynél legfeljebb 60 hónapig törleszthetők a szóban forgó hitelek, és évente 4,10 százalékos kamatlábat számolnak a hitel összegére.

A letétalapú hitelek hátrányaként a szakemberek a kérelem elbírálásakor felszámolt járulékokat említik: ez ugyanis banktól függően 0,50 százaléktól 1 százalékig terjedhet.