2024. április 20., szombat

Támogatják a magyarul tanuló középiskolásokat

Óbecsén is aláírták a diákok a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram szerződéseit

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében 72 középiskolás írta alá a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram szerződéseit hétfőn késő délután. A felhívásra azok a magyar tannyelvű tagozatra járó, középiskolás diákok jelentkezhettek, akik Újvidék, Temerin vagy Óbecse község területén járnak középiskolába. Botka Csaba, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ elnöke kiemelte, hogy összesen 117-en pályáztak az egyszeri ösztöndíjra, közülünk 110-en részesültek pozitív elbírálásban.

– A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ az idén először hirdette meg a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogramot. Örömünkre szolgál, hogy a program sikeres volt és sokan jelentkeztek rá. A pontozási rendszer egyrészt a tanulmányi előremenetelt vette figyelembe, másrészt pedig a szociális hátteret. Az egyszeri ösztöndíj összege ettől függően 5000 és 8000 dinár között mozog. Újvidéken és Temerinben már sor került a szerződések aláírására – mondta Botka Csaba, aki köszöntőbeszédében arra ösztönözte a jelenlévő diákokat, hogy itthon tanuljanak tovább.

Botka Csaba köszöntötte a diákokat (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Botka Csaba köszöntötte a diákokat (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Galgó Ferenci Andrea, az ösztöndíjprogram bírálóbizottságának egyik tagja közölte, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a diákoknak hiányosságaik vannak az elektronikus dokumentumok kezelését illetően.

– Ezt kell velük megszerettetnünk, segítenünk kell a diákokat abban, hogy az elektronikus ügyintézést zökkenőmentesen el tudják végezni. Az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola szaktanáraként elmondhatom, hogy intézményünkből is szép számban jelentkeztek az ösztöndíjra. Külön öröm számomra, hogy egykori tanítványaimmal dolgozhattam együtt az ösztöndíjprogram során, és hogy egykori diákjaim gyermekei is jogosultak a támogatásra, ami arról tanúskodik, hogy itthon is lehet boldogulni – fogalmazott Galgó Ferenci Andrea.

Galgó Ferenci Andrea is szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Galgó Ferenci Andrea is szólt az egybegyűltekhez (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Keller Karola, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola második osztályos tanulója is részesült az egyszeri támogatásban.

– A legnagyobb összegű, tehát a 8000 dináros támogatást kaptam meg. Ez nagy öröm számomra, és a tanulmányaimra szeretném fordítani ezt az összeget – mondta a fiatal lány.

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósult meg. A program partnere és támogatója az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum.

Nyitókép: Óbecsén 72 középiskolás írta alá a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram szerződéseit (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)