2024. március 19., kedd
ZENGETŐ

Ösztönzés és instrukciók

A mentor szerepe

Nemrég tartották meg Újvidéken az Isidor Bajić elnevezésű komolyzenei fesztivált. Az általános és középiskolás diákok öt kategóriában mérettették meg magukat, ezen belül különböző korcsoportokba sorolták őket. A tanév végéhez közeledve szervezik a legtöbb ilyen jellegű versenyt. Javában zajlik tehát a versenyszezon. Visszaemlékeztem azokra az általános és középiskolai évekre, amikor én is gőzerővel készültem a megmérettetésekre, volt, hogy évente négy-öt köztársasági és nemzetközi harmonikaversenyen is részt vettem. Bár az emlékek kopnak, nem felejtettem el azt a hajtást, lámpalázat, de a fellépés utáni megkönnyebbülést, és az eredményhirdetések izgalmát sem. Előzőleg már írtam a versenyek jó és rossz oldaláról, most pedig a mentor szerepét szeretném kiemelni a zeneoktatás és tanulás terén.

Visszatérve a fesztiválra, a házigazda Isidor Bajić Zeneiskola diákjai nagyszerűen teljesítettek a legtöbb kategóriában. Kiemelkedő eredményeket értek el többek között a középiskolás kamarazenészek Ksenija Mijatović Korom tanárnő osztályából. Ugyanebbe a zeneiskolába jártam, és bár engem nem tanított, ismerem a tanárnőt. Emlékszem, hogy a diákjai mennyire szerettek kamaraórákra járni, így nem lepődtem meg, amikor megláttam, hogy két zenekara is, a Duo Animoso zongora-hegedű páros, illetve a Trio Comodo fuvola-hegedű-zongora trió is maximális száz ponttal első helyezést ért el. Nemrég alkalmam volt beszélgetni az utóbbi kamarazenekar egyik tagjával, aki elmondta, hogy a jó teljesítmény érdekében milyen fontos a gyakorlás, az összhang a tagok között, és a darabválasztás. Emellett kiemelte azt is, hogy mennyire sokat jelent számukra tanárnőjük minden instrukciója. Lényegében ő van hatással az első három kulcsfontosságú dologra is. A gyakorlásra például a közös pluszpróbákra szánt időbefektetésével a darabválasztásban is nagy szerepet játszik, de az összhangot a zenészek között is befolyásolni tudja a lélekjelenlétével és támogatásával. Mijatović tanárnővel is sikerült beszélgetnem a témáról. Elmondta, hogy a versenyeken nemcsak a technika játszik fontos szerepet, hanem a teljes előadás. A legfontosabb szerinte a megfelelő mentális felkészültség, hogy a fellépés pillanataiban koncentráltak lehessenek a gyerekek. Itt visszakanyarodnék a Trio Comodo tagjára, aki többször is említette, hogy milyen sokat jelentett neki például a lámpaláz leküzdésében az, hogy mielőtt színpadra álltak, a tanárnőjük intenzíven biztatta és nyugtatni próbálta őket.

Az elméleti és gyakorlati zenei ismeretek megszerzése és fejlesztése sok időt és elkötelezettséget igényel. Ebben a folyamatban egy jó mentor, vagyis zenetanár jelenléte és segítsége rendkívül fontos, hiszen motivációt és inspirációt nyújt a diákoknak. Szenvedélyesen szereti és űzi a zenét, ez pedig átragad a tanítványaira. A mentor jelenléte és támogatása tehát inspiráló lehet a diákok számára, és motivációt adhat nekik a folyamatos tanuláshoz és gyakorláshoz. Bátorító szerepe és pozitív visszajelzései segítenek a diákoknak abban, hogy higgyenek saját képességeikben és kitartóan törekedjenek a fejlődésre.

Nyitókép: Ksenija Mijatović Korom tanárnő a Duo Animosóval