2024. április 25., csütörtök

Határon átnyúló szövetség

Április utolsó vasárnapja a testvérvárosok világnapja

Óbecsének sok más vajdasági településhez hasonlóan több testvérvárosa is van. Ez a kapcsolat az 1950-es évektől indult, a város első hivatalos testvértelepülése Szekszárd. A ’90-es években ez a folyamat valamiképp felgyorsult, az ezredfordulóhoz közeledve pedig az elsőhöz csatlakozott még Csíkszereda, Csongrád, Galánta, majd 2014-ben Sátoraljaújhely. A község mindezek mellett Bosznia-Hercegovinával, de még Oroszország egyik tartományával is ilyen módon ápolja a kapcsolatot.

– Az ilyen testvérvárosi kapcsolat egyfajta gyógyírt is jelent a magyarság részére, hiszen az elszakított országrészeket kapcsolja össze, testvértelepüléseink nagyrészben magyarlakta területek. Segíti a személyek közötti és a kulturális, valamint a gazdasági együttműködést is. Az utóbbi évtizedek mutatják a fellendülést, és ez folyamatosan erősödni fog. Óbecsének Csongráddal eddig két sikeres IPA határon átnyúló pályázata volt, de már készülünk a következő közös projektre is.

Községünk iskolái is jó kapcsolatot ápolnak testvértelepüléseink oktatási intézményeivel, az Óbecsei Gimnázium például a szekszárdival áll szoros partnerségben. Sokszor szakmai véleménycserék is történnek, illetve az internet térhódításával odáig is eljutottunk már, hogy egymás óráit is tudják hallgatni, kísérni a diákok. A művelődési egyesületeink, mint például a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Than Fivérek Értelmiségi Kör a legaktívabb résztvevői a testvérvárosi kapcsolattartásnak.

Legfrissebb ilyen együttműködési projektjeink voltak a költészetnapi szavalóverseny, ahol Csongrádról érkezett a zsűri, de a Perem Magyar Színházi Egyesület is nemrégiben Csongrádon mutatta be Rügyfakadás című előadását, megemlékezve Szabó Lőrinc költő születésének évfordulójáról – mondta Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke.

Nyitókép: A községháza épülete Óbecsén (Fotó: Kancsár Izabella)