2024. március 29., péntek

Aláírták a nyilatkozatot a nemek egyenjogúságáról

Magyarkanizsa is kötelezettséget vállal a nemi egyenjogúság területén vívott harcban

Pénteken délelőtt Magyarkanizsán a városházán Fejsztámer Róbert, a község polgármestere aláírta a helyi szintű nemek közötti egyenlőségről szóló dokumentumot. Az ünnepélyes aláíráson jelen volt a Városok és Községek Állandó Értekezletének (SKGO) képviseletében Nikola Tarbuk főtitkár és Nataša Okilj, a nemi egyenjogúsági és antidiszkriminációs témákkal foglalkozó tanácsadó, illetve a magyarkanizsai önkormányzat illetékesei. Magyarkanizsa község képviselő-testülete március 31-én elfogadta az Európai Charta a nemek közötti egyenlőségéről szóló helyi szintű dokumentumot, a polgármester pénteken pedig aláírta a Chartához való csatlakozásról szóló nyilatkozatot. Ezzel Magyarkanizsa község nyilvánosan vállalta, hogy követni fogja a nemek közötti egyenjogúság elveit és a területén végrehajtja az okiratban előírt rendelkezéseket. Kötelezettséget vállal, hogy kapcsolatba lép az ország minden illetékes intézményével és szervezetével, hogy a lehető leghatékonyabban tudja követni a nemi egyenjogúság legjobb gyakorlati példáit. A csatlakozási nyilatkozat másolatát elküldik az Európai Települések és Régiók Tanácsa (CEMR) címére, hogy Magyarkanizsa község neve is megjelenjen az aláírók névsorában. Fejsztámer Róbert elmondta, hogy ez a dokumentum a nemek egyenjogúságáról szól, de főként a nők helyzetéről.
– Nem szabad elfelejteni, hogy ez a dokumentum egyaránt vonatkozik a társadalom női és a férfi tagjaira. Ez egy európai szintű dokumentum, amellyel az önkormányzat egy újabb lépést kíván tenni az Európai Unió által meghatározott és közvetített értékek irányába, ezért minden intézményünknek mindennap dolgoznia kell. Nagyon örülök, hogy a dokumentumhoz tartozó akcióterv kidolgozásába technikai segítséget kaptunk a SKGO-tól. Bízom benne, hogy ez az okirat, amelynek a kidolgozásához csatlakozott minden községi intézmény, civil szervezet és magánszemélyek is, annyira részletes és sokrétű lesz, hogy az önkormányzat kap egy plusz lehetőséget arra, hogy a jövő évi költségvetésben már olyan tételeket is beillesszen, amikkel talán már országos szinten is egyedülálló lesz – fogalmazott a polgármester.
Magyarkanizsa önkormányzata a Községek és Városok Állandó Értekezletével együttműködve megkezdte a lakosság körében végzett felmérést, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos politikákat. A kérdőív május 20-áig volt elérhető az önkormányzat és más intézmények honlapján, ahol a kérdőív a nemek közötti egyenlőség témájához kapcsolódó kérdéseket tartalmazott, hogy betekintést nyerjen a magyarkanizsai önkormányzat területén élő nők szükségleteibe és problémáiba. Ezt követően a bizottság és a tanács megkezdi a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó helyi cselekvési terv kidolgozását, és meghatározza a nők és férfiak helyzetének javítását célzó kiemelt tevékenységeket. A tervezett konkrét intézkedések és tevékenységek elsősorban az oktatás, a polgárok idejében történő és pontos tájékoztatása, a nők gazdasági szerepvállalását célzó képzések, a munkavállalók képzése stb.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele