2024. március 29., péntek

Nyílászárócsere az iskolákban

A kishegyesi és a bácsfeketehegyi iskola is sikeresen pályázott a tartománynál – Községi szinten mintegy 5,5 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság növelésére

A tartományi oktatási titkárság az idén is pályázatot írt ki az oktatási épületek felújítására. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola is sikeresen pályázott. Az iskolák nyílászárók cseréjére nyertek pénzt, a munkálatot pedig a nyári szünetben valósítják meg. Kanyó István, a bácsfeketehegyi iskola igazgatója elmondta lapunknak, hogy a beruházással az energiatakarékosság az elsődleges céljuk.

– A tartományi titkársághoz beadtunk egy pályázatot, amelyben az iskola elavult nyílászáróinak cseréjére kértünk pénzt, és 2 millió 100 ezer dinárt nyertünk. Ebből az iskola három bejárati ajtaját, valamint a könyvtárterem és két tanterem nyílászáróit tudjuk kicserélni. Ennek a cserének a jelentősége abban lesz, hogy a régi nyílászárók nem voltak energiatakarékosak, a mostaniak viszont azok. Ennek köszönhetően energiát tudunk megspórolni – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy már megkezdték a régi nyílászárók cseréjét és eddig az összesnek a 80-85 százalékát sikerült lecserélni energiatakarékosra.

– Ezt a beruházást folytatni szeretnénk, az a célunk, hogy az iskolaépület összes nyílászáróját kicseréljük energiatakarékosra. Ha a tartomány a jövőben is kiírja ezeket a pályázatokat, ismét pályázni fogunk. Fontos megemlíteni, hogy a tervdokumentáció, ami a nyílászárók cseréjéhez szükséges, szintén a tartománytól kapott eszközöknek köszönhetően készült el – számolt be Kanyó.

A cserére váró régi nyílászárók

A cserére váró régi nyílászárók

A kishegyesi iskola ugyancsak a régi, elavult nyílászárók cseréjére pályázott a tartománynál – mondta el lapunknak Fülöp Valentin igazgató.

– A kishegyesi iskola csaknem három és fél millió dinárt nyert az idei tartományi pályázaton. Ezt az összeget a nyílászárók cseréjére fogjuk fordítani. Több fázisban cseréltük a régi nyílászárókat az iskolában, s most lényegében eljutottunk az utolsó előtti fázishoz. Még vannak olyan nyílászáróink, amiket az iskola építésekor építettek be, ezeket szeretnénk kicserélni. A mostani támogatásból az iskola télikertje körüli részt fogjuk lecserélni, vagyis a folyosók ablakait – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a mostani felújítás után már csak néhány ablakot és ajtót kell kicserélni, és az egész iskolában energiatakarékosak lesznek a nyílászárók. Egy következő pályázati kiírásnál ezt a beruházást is megpályázzák – mondta.

A tartományi titkárság pályázata nemcsak az általános iskoláknak szólt, hanem a óvodáknak és a középiskoláknak is – mondta el lapunknak Kovács Károly tartományi parlamenti képviselő.

– Ez egy összetett pályázati kiírás, viszont Kishegyes község esetében az idén a bácsfeketehegyi és a kishegyesi iskola is sikeresen pályázott és nyert. Községi szinten ez mintegy 5,5 millió dinár összérték. Mindkét oktatási intézmény nyílászárók cseréjére pályázott. Ezekkel a munkákkal kapcsolatban tudni kell, hogy mindkét intézmény úgy készítette a különböző tervdokumentációkat, hogy a felújítási munkálatokat fázisokban tudja elvégezni. Intézményeink vezetőit minden pályázati körben arra buzdítom, hogy éljenek ezzel a pályázati lehetőséggel – mondta el Kovács, majd hozzáfűzte, hogy mindkét iskolánál a nyílászárók cseréje a végéhez közeledik. A meglévő nyílászárók 80 százalékát már lecserélték, de további pályázati körökre van szükség, hogy elérjék a 100 százalékot. A most nyert összegekből az oktatási intézmények a nyári szünet idején tudják megvalósítani a munkát, a közbeszerzések lefolytatása után – fogalmazott Kovács, majd azzal folytatta, hogy az új iskolaévet már kicsit megújult köntösben kezdhetik az iskolák. A beruházások célja, hogy növeljék az épületek energiahatékonyságát, ami komoly megtakarításokkal jár – mondta a képviselő.

Nyitókép: Kovács Károly, Fülöp Valentin és Kanyó István a támogatási szerződés aláírásakor