2024. április 25., csütörtök

Magyar siker a Cannes-i Filmfesztiválon

Buda Flóra Anna magyarországi rövidfilmes 27 című tízperces animációs filmje nyerte el az idei Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálmáját a rövidfilmek mezőnyében. , a film főhőse az öccsével és anyjával közös háztartásban élő Alíz, akinek Stork Natasa kölcsönözte hangját. Alízban a huszonhetedik születésnapján, egy átmulatott éjszaka után tudatosul, hogy ideje szembenézni a felnőtt élet felelősségével és leszámolni addigi illúzióival.

A jelenleg Franciaországban élő egyébként már lemondott a cannes-i szereplésről, amikor megszólalt a telefonja. Ekkor tudta meg, hogy filmjét beválogatták az idei fesztiválra – írja a Telex.hu.

Buda Flóra Anna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs rendező tanszékén végzett és elmondása szerint a rövid animációfilmjének karaktereit a képzelet szülte, de a történet mégis erőteljesen saját életéből merít. A film témája univerzális, vizuális világa alapján is játszódhatna szinte bárhol.

Buda Flóra Annát korábban a 69. Nemzetközi Berlini Filmfesztiválon is elismerték. Akkor Teddy-díjat kapott Entropia című animációs filmjéért, szintén a rövidfilmes kategóriában.

A 27 előzetese a https://youtu.be/6Z_iG7NOtaI címen tekinthető meg.

Nyitókép: lepolyester.com