2024. április 25., csütörtök

Kezdetét vette a negyedik Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tiltakozás – VIDEÓ

Megkezdődött a negyedik Szerbia az erőszak ellen elnevezésű tiltakozó megmozdulás. A polgárok a parlament épülete előtt gyülekeztek nem sokkal 18 óra után – írja az N1 hírportál.

A parlament közelében 17.45 körül zárták le az utat a forgalom előtt. A szervezők megkérték a tiltakozó polgárokat, hogy hozzanak magukkal virágokat, amiket a parlament épülete elé helyezhetnek el, hogy ilyen módon fejezzék ki tiszteletüket a tömeggyilkosságok áldozatai iránt, valamint kifejezzék részvétüket az elhunytak családtagjainak és barátainak.

A tervek szerint a polgárok a parlament előtt gyülekeznek, majd ezt követően körbeveszik a Szerbiai RTV épületét. A tiltakozáson néhány politikus és közszereplő is részt vesz, emellett a belgrádi Politikatudományok Karának hallgatói is szervezkedtek.

A megmozdulás a Vostani Serbije című dallal vette kezdetét.

Az N1 tudósítója szerint a polgárok a városközpontban több üzletbe is betértek esernyőért, azonban nem jártak sikerrel. A polgárok egy része, akik nem hoztak magukkal esernyőt, vagy esőkabátot, a Szindikátus Otthona előtt várják, hogy elálljon az eső.

A Pionír park tömve van emberekkel, a Takovo utca és a Sándor király sugárút is lassan megtelik a tiltakozó polgárokkal, míg a Nikola Pašić sugárút felől is hömpölyög a tömeg. Az  előzetes bejelntések szerint a megmozdulás 22 óráig fog tartani.

Mint arról már korábban beszámoltunk tegnap megtartották a Remény Szerbiája elnevezésű kormánypárti nagygyűlést, amelyen Aleksandar Vučić államfő bejelentette lemondását pártelnöki tisztségéről.

Nyitókép: Screenshot/YouTube/Nova.rs