2024. április 24., szerda

A pénz mindig jól jön

Támogatják a középiskolás diákok magyar tanulmányait

Újvidéken 18 középiskolás írta alá a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram pályázatának szerződésit.

A program az Újvidéki Magyar Oktatási Projekt keretében jött létre, célja pedig a magyar tagozatra járó középiskolás diákok anyagi támogatása és tanulmányi ösztönzése.

Kovács Birkás Zsolt, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ képviselője, illetve az ösztöndíjprogram bírálóbizottságának a tagja kiemelte, hogy a felhívásra azok a magyar tannyelvű tagozatra járó, középiskolás diákok jelentkezhettek, akik Újvidék, Temerin vagy Óbecse község területén járnak középiskolába.

– Március 27-e és április 6-a között tudtak pályázni a dél-bácskai magyar tagozatra járó középiskolai diákok. 117 pályázónk volt, közülük 110 diákot tudtunk támogatni. A pontozási rendszer egyrészt a tanulmányi előremenetelt vette figyelembe, másrészt pedig a szociális hátteret. A rendszer függvényében 5000–8000 dináros, egyszeri ösztöndíj jogosultságot határoztunk meg – mondta Kovács Birkás Zsolt.

A szerződések aláírásakor Vicsek Annamária oktatási államtitkár is jelen volt.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Az Újvidéki Magyar Oktatási Projektünket, melynek célja, hogy az újvidéki magyar tannyelvű intézményeket, az óvodától kezdve az általános iskolán át a középiskoláig felöleljük, 2009 óta szervezzük meg. A program keretében tavalyelőtt és tavaly is az Újvidéken középiskolába járó tanulók ingyen megkaphatták a tankönyveket. Olyan önkéntes adományozóknak, privát cégeknek, vállalkozóknak köszönhetjük ezt, akik egyébként újvidéki vonatkozásúak, tehát vagy Újvidéken dolgoznak, vagy itt élnek. Az idén arra is lehetőségünk van, hogy kiosszuk a Dél-bácskai Ösztöndíjat. Most, a tanév vége felé vehetik át ezt a diákok, de szeretnénk, ha jövőre már iskolakezdéskor megkapnák, hiszen ezzel is hozzájárulhatnánk az oktatás költségeinek fedezéséhez – emelte ki Vicsek Annamária.

Vorkapić Anja, a Svetozar Marković Gimnázium végzős diákja is részesült az egyszeri támogatásban.

 – A pénz mindig jól jön. Mivel most jön a nyár, így bulikra, fesztiválokra fogom költeni az ösztöndíjat. Szeretnék az EXIT-re is elmenni, arra is jól fog jönni. Emellett a nyári gardróbomat is szeretném kicsit felfrissíteni a pénzből – mondta.

A program a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével és a Magyar Nemzeti Tanács finanszírozásával valósult meg.

TEMERINBEN HARMINC ÖSZTÖNDÍJAZOTT

A temerini Ifjúsági Otthonban mintegy harminc ösztöndíjazott írta alá tegnapelőtt délután a Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogram szerződéseit. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központot Albert Éva elnökségi tag képviselte, a temerini középiskolában Sóti Attila volt a program koordinátora.

Albert Éva és Sóti Attila a temerini aláíráson

Albert Éva és Sóti Attila a temerini aláíráson

Varga Bettina, az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi végzős tanulója elmondta, hogy nagyon sokat jelent számára az ösztöndíj, mivel majdnem fedezi az egyetemre való beiratkozás költségeit. – Újvidéken szeretnék továbbtanulni. A Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszékére fogok felvételizni. Már az általános iskola után is nyelvi gimnáziumba szerettem volna járni, ez most kárpótolni fog. Remélem, sikerül a felvételi – mondta Bettina.

A Dél-bácskai Magyar Ösztöndíjprogramot az idén először hirdette meg a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ a Magyar Kormány támogatásával, és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. A VMIK-ból emlékeztetnek arra, hogy már folyamatban van a jövő évi támogatási összegek lekérése is.

Nyitókép: Ótos András felvétele