2024. március 29., péntek

Fiataljaink biztonságosabb közlekedéséért

A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Obszervatórium egyesületének szervezésében csütörtökön az Újvidéki Vásár Master központjában megrendezték a fiatalok közlekedésbiztonságával kapcsolatos második tudományos-szakmai értekezletet.

A gyűlésen bemutatták a közlekedésben résztvevő fiatalok biztonsága érdekében tett fejlesztéseket, szó esett az ezekkel kapcsolatos tapasztalatokról, valamint az ezzel járó kihívásokról is. A városi közlekedési- és útügyi igazgatóság, a tartományi energetikai, építésügyi-és közlekedési titkárság, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség, valamint az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának Közlekedési Tanszéke által támogatott eseményt többek között dr. Aleksandar Bulajić, a városi közlekedési és útügyi tanácsának tagja is megtisztelte jelenlétével. Elmondta, hogy a közlekedésben életüket vesztő fiatalok problémája globális jelenség, amellyel országunkban is kénytelenek vagyunk szembesülni, a statisztikai mutatók pedig kedvezőtlenek.

– Az elmúlt időszakban az évi szinten jegyzett 450 közlekedési haláleset közül 110 vonatkozott fiatalokra. A közlekedési balesetekben életüket vesztő fiatalok arányát tekintve a múlt évben még rosszabbak volt a statisztikai mutatók, ugyanis az ország területén meghalt 553 személy közül 122 volt fiatalkorú, azaz 15 és 30 év közötti. Újvidék területén tavaly tizenöt halálesetet jegyeztek, közülük ketten voltak 15 és 30 év közöttiek. A városi közlekedési és útügyi igazgatóság, valamint a városi közlekedésbiztonság koordinálásával megbízott tanács megelőzőpropaganda aktivitásokon, valamint a fiatalok oktatására irányuló kampányokon és projekteken dolgozik. Ez különösen a végzős középiskolás diákokra vonatkozik, mégpedig a megelőzés mikéntjeinek bemutatása által – emlékeztett a lesújtó tényállásra dr. Bulajić.

Hozzátette, hogy a városi önkormányzat a jövőben is támogatni fogja az ilyen és ehhez hasonló találkozókat, valamint más egyesületekkel, tudományos intézményekkel és a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel együtt folytatni fogja a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos kapacitások erősítését, hogy ezáltal is csökkentsék a fiatalokat is érintő közlekedési balesetek számát.

Boško Matović, a Szerbiai Közlekedésbiztonsági Obszervatórium egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a konferencia elsődleges célja a fiatalok megelőző jellegű oktatása, hogy ezáltal csökkenjen az őket veszélyeztető közlekedési balesetek száma.

– Az ilyen konferenciák feladata az, hogy összegyűjtsék az illetékes intézmények legjelentősebb kádereit, valamint az, hogy a tapasztalattal és tudáscserével hozzájáruljunk a közlekedési balesetekben életüket vesztő fiatalok számának csökkentéséhez – fogalmazott Matović.

Branko Stamatović, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség megbízott igazgatója kiemelte, hogy Újvidék jó példaként szolgálhat arra, hogy egy helyi önkormányzat aktívan is részt vehet azokban a tevékenységekben, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a közlekedésbiztonság növeléséhez.

– Első alkalommal van lehetőségünk a kábítószer elleni küzdelem irodájával együttműködni, ami azért is fontos, mert láthatjuk, hogy a pszichoaktív szerek hatása alatt történő járművezetés negatív következményeket von maga után a közlekedésben. Az ügynökségünk számos tematikus aktivitást valósít meg, olyanokat, mint az Ész az úton, Autó nélkül az érettségire, vagy a Lassíts, vár az élet! elnevezésű kampányok. Emellett számos egyetemista szervezettel együttműködünk az országban, közösen bejárjuk a nyári fesztiválokat, ahol beszélgetünk a fiatalokkal, megelőző hatást gyakorolunk. Igyekszünk megváltoztatni viselkedésüket a közlekedésben – mondta Stamatović.

Nyitókép: Fiataljaink gyakran felelőtlenül, meggondolatlanul vetik bele magukat a közlekedésbe. Az okostelefon elvonja figyelmük legnagyobb részét, gyakran a nagy, a külső hangokat is kiszűrő fülhallg