2024. április 25., csütörtök

Kocsmakvíz Óbecsén

A Largos étteremben szervezik meg a világszerte népszerű műveltségi vetélkedőt

A közelmúltban Óbecsén is elindult a QuizNight játék, az angolszász területről startolt, és a világot meghódító, méltán népszerű pubquiz, magyarul bárkvíz, vagy ismertebb nevén kocsmakvíz. A népszerű műveltségi vetélkedő kedvelői minden második kedden este ülnek össze a helyi Largos étteremben. Amellett, hogy a kocsmakvízt a jó hangulat és a baráti légkör jellemzi, csapatépítő jelleggel bír, és a kérdések sokszínűségéből adódóan mindenki megmutathatja, milyen területeken jeleskedik. Az óbecsei kocsmakvíz Kiss Igor és Szerda Balázs kezdeményezésére indult el.

– Egyetemista koromban hallottam először egy magyarkanizsai kocsmakvízről. Tudom, hogy Temerinben nagyon jól működik. A temerini vetélkedő néhány résztvevőjével találtuk ki, hogy indítsuk el Óbecsén is. A résztvevők száma azt bizonyítja, hogy erre igenis van igény, ennek természetesen nagyon örülök. Ez egy igényes szórakozási lehetőség – mondta Balázs, aki a Fokos nevű csapatot erősíti.

A tudásbővítő játék nem feltétlenül a győzelemről, hanem a tartalmas kikapcsolódásról és a szórakozásról szól, és a résztvevők tájékozottságát és rátermettségét teszi próbára. A kvízmester szerepét a temerini Gyurik Attila tölti be.

– Alapos felkészülést és alapos előtudást igényel a játék a részemről. Amikor a fejünkben 2016-ban megszületett az ötlet, kint éltem Amerikában, és Alaszkában részt vettem egy ilyen pubquizen. 2016 végén jöttem vissza Vajdaságba, ekkor gondoltam arra, hogy miért ne szervezhetnénk meg nálunk is. Ennek a vetélkedőnek az angolszász területeken nagy tradíciója van. Temerinben 2017 novemberében szerveztük meg először a kocsmakvízt, a népszerűsége azóta is töretlen, és úgy tűnik, Óbecsén is van érdeklődés. A játékban 4–6 fős csapatok vehetnek részt, és ajánlott úgy összeállítani a csapatot, hogy valaki jó legyen történelemből, valaki a földrajzban legyen járatos, más pedig sportban, zenében, filmekben, irodalomban. Volt már Vajdaság témakör, művészeti és tudomány témakör, de gasztronómia is, próbálok mindig valami újat kitalálni. Tapasztalataim szerint az idősebb korosztály nagyobb tapasztalattal rendelkezik, de a vetélkedő minden korosztálynak szól – fogalmazott a kvízmester.

Az óbecsei Koós Csilla a Side eye nevű csapatot erősíti.

– Másodszor jöttem a kvízre. Nagyon szeretem az ilyen kvízeket, és szerintem erre nagyon nagy igény volt. Mi baráti társasággal jövünk, nem tudatosan válogattuk össze a csapat tagjait. Mindannyian nagyon élvezzük a játékot, beszélgetünk, közben pedig kvízt tartunk. A középmezőnyt célozzuk meg a játék során – mondta az óbecsei fiatal lány.

A szintén óbecsei Rókus Zoltán először vett részt a kocsmakvízen.

– Többször is hallottam erről a kvízestről, a párom már a kezdetektől fogva részt vesz, és mindig olyan jókedvűen, élményekkel tele jött haza. Elmesélte, hogy mik voltak a témakörök, a kérdések, és én is kedvet kaptam a játékhoz – mesélte Rokus Zoltán.

Az óbecsei kocsmakvíz nemcsak a helyiek körében népszerű, hanem a környező településekről is érkeznek résztvevők. A temerini Pál Viktor először saját településén kezdett el járni a vetélkedőre.

– Negyedik alkalommal szervezik meg a kocsmakvízt Óbecsén, mi negyedik alkalommal vagyunk itt. Temerinben már nagy hagyománya van a vetélkedőnek, ott kétnyelvű, de a szerb nyelv kerül inkább előtérbe a csapatok összetétele miatt. Nagyon jó szórakozási lehetőséget nyújt a helyieknek is, de a környező településeken élőknek is. Jó a társaság, sok az ismerős, elbeszélgetünk, összemérjük a tudásunkat akár földrajzból, történelemből, általános műveltségből, irodalomból. A mi csapatunknak a történelem az erőssége – közölte Pál Viktor.

A következő kocsmakvízt június 6-án este tartják meg. A szervezők újabb csapatok jelentkezését is várják, a kvízen kizárólag előre bejelentkezett csapatok vehetnek részt.

Nyitókép: A kocsmakvíz csapatépítő jelleggel bír (Fotó: Kancsár Izabella)