2024. április 20., szombat

Regionális fejlesztési központtá vált Újvidék

Új épületet kap a Tudományos-Technológiai Park

Az újvidéki Tudományos-Technológiai Park új épületének építését jövőre kezdhetik el. A tervdokumentáció elkészítésére vonatkozó szerződést tegnap írta alá Nebojša Drakulić, a Tudományos-Technológiai Park igazgatója, valamint Đorđe Bajilo, a kivitelező cég igazgatója. A tartományi kormány a Vajdasági Nagybefektetési Igazgatóságon keresztül 59 millió dinárt különített el a tervek elkészítésére.

A szerződés aláírása előtt Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke megtekintette a jelenlegi épületben működő cégeket. A projekt egy két szárnyból álló épület megépítését irányozta elő, mintegy 30 ezer bruttó négyzetméter építési területen.

Az A szárnyat a Tudományos-Technológiai Park rendelkezésére bocsátják majd. Ebben a részben a tervek szerint többek között létrehoznak egy 250 férőhelyes amfiteátrumot, valamint irodákat, laboratóriumokat, előadó- és kiállítótermeket, de éttermet is. A B szárnyat a Műszaki Tudományok Kara veszi majd használatba. Itt két 200 férőhelyes amfiteátrumot, illetve laboratóriumokat, tantermeket, tanácstermeket hoznak majd létre, de a létesítménynek lesz internetes központja és zöldesített tetőrésze is. Ebben az épületrészben kapna helyet a hibrid- és elektromos autókkal, valamint a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó laboratórium is. Ezenkívül egy 12 ezer négyzetméteres parkológarázs is helyet kap az épületben. A tartományi kormány elnöke szerint az új létesítményt a legkorszerűbb laboratóriumi berendezésekkel szerelik majd fel.

– Arra számítok, hogy a jövő év második felében elkezdhetjük a Tudományos-Technológiai Park új épületének építését. Jövőre Szerbia kormányától is várunk támogatást a létesítmény építésének finanszírozására. Az épületben olyan új fejlesztőcégek, startupok kapnak majd helyet, amelyek a technológiai fejlesztés érdekében rendkívüli, országos jelentőségű munkát végeznek, például a mesterséges intelligencia és az információs technológiák területén – mondta Mirović, aki szerint a jelenlegi létesítménynek köszönhetően Újvidék már nemcsak az ország, hanem a régió informatikai és technológiai fejlesztési központjává vált.

Az újvidéki egyetemi város keretében kiépített Tudományos-Technológiai Park épületét 2016-ban kezdték el építeni és 2020-ban adták át rendeltetésének, hat nyilvános pályázat után jelenleg 34 vállalat dolgozik benne – 19 startup és 14 technológiai fejlesztési cég. Az új létesítményt a park tizenkét jelenlegi munkatársa irányítja majd.

Nyitókép: A szerződés aláírása (Fotó: Albert Éva)