2024. március 29., péntek

Szakmai továbbképzést tartottak Magyarkanizsán

A Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ és a Vajdasági Pedagógiai Intézet közös programján 25 pedagógus vett részt

Pénteken kora délután szakmai továbbképzést tartottak a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban. Napjaink egyik legaktuálisabb témáját dolgozták fel, amely mindenki számára fontos, aki gyermekekkel foglalkozik. A burnout (kiégési) szindróma felismerése, megelőzése és kezelése című szakmai továbbképzés a téma társadalmi jelentőségével és a kiégést megelőző technikával foglalkozik. Kulcsfontossága van annak, hogy a pedagógusok elkötelezettek legyenek a munkájuk iránt, ugyanakkor lényeges, hogy mindenki elkötelezett legyen önmaga felé is, valamint, hogy megőrizze lelki és testi egészségét.
Jerasz Anikó, a továbbképző központ megbízott igazgatója elmondta, hogy a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált továbbképzésen vettek részt az érdeklődők, amely nyolc pontot ért.

Jerasz Anikó nyitotta meg a továbbképzést (Gergely Árpád felvételei)

Jerasz Anikó nyitotta meg a továbbképzést (Gergely Árpád felvételei)

– Összesen 25 pedagógus van jelen, akik Magyarkanizsa község közoktatási intézményeinek egyikében dolgoznak. A téma, amelyet a mai nap feldolgoznak, nagyon aktuális, hiszen kulcsfontossága van annak, hogy a pedagógusok elkötelezettek legyenek a munkájuk iránt. Emellett oda kell figyelniük a saját egészségükre is. A téma feldolgozza a kiégésnek a fogalmát, hogy hogyan tudjuk felismerni magunknál a jeleket, illetve hogyan tudjuk ezt megelőzni – fogalmazott Jerasz Anikó.
Bús Szuzanna, a magyarkanizsai Gyöngyszemeink iskoláskor előtti intézmény pszichológusa, és a továbbképzés egyik előadója rámutatott arra, hogy Márta Ottilia óvónővel közösen álmodták meg ezt a képzést, a kiégési szindrómáról beszéltünk ma a résztvevőknek.
– Beszélünk magáról a szindrómáról, hogy hogyan alakul ki, mik a tünetei, valamint a prevenciós lehetőségekről, ami a legfontosabb. Ez egy nagyon aktuális téma, rengeteget hallani róla a médiában, a szakirodalmakban. Leggyakrabban a segítő foglalkozású embereket érinti, gondolok itt az egészségügyben dolgozókra, illetve a pedagógusokra. Ezért szeretnénk kicsit közelebb vinni a tanügyben dolgozókhoz a témát. A pedagógusi szakmában dolgozóknál igen gyakran jelentkezik a kiégés, ilyenkor elvesztik a motivációjukat, a céljaikat, és azt érzik, hogy túlterheltek. Egy felgyorsult világban élünk, ahol egyre inkább feszültebbek vagyunk, a gyerekek impulzívabbak, az együttműködés romlik a tanító és a gyermek között. Igyekeztünk preventív lehetőségeket kínálni nekik, mint például akár a szakmai továbbképzések lehetősége vagy a csapatépítés a munkahelyen. Emellett a minél több pihenésre, alvásra, testmozgásra és a hobbik fontosságára hívtuk fel a figyelmet – mondta az előadó.

Összesen 25 pedagógus vett részt az akkreditált képzésen

Összesen 25 pedagógus vett részt az akkreditált képzésen

Márta Ottilia óvónő és a képzés előadója elmondta, hogy az óvónőkkel való foglalkozás volt a fő feladata a továbbképzésen.
– Abban igyekeztem a részvevőknek a segítségére lenni, hogy egyáltalán hogyan tudnak átlépni a mindennapos stresszhelyzeteken, és különböző játékokkal gazdagítottam őket. Itt csak velük foglalkoztam, velük játszottam, teljesen a pedagógusokról volt szó. Csapatépítő játékokat játszottunk, amelyeket aztán fel tudnak majd használni a saját csoportjukban vagy osztályukban, hogy kicsit közelebb hozzák egymáshoz a társaságokat – mondta az óvónő.