2024. április 25., csütörtök

A néptánc és a népzene ünnepe Magyarcsernyén

Június 3-án és 4-én rendezik meg az LIX. Gyöngyösbokrétát és a XLVI. Durindót

Mint arról már lapunk hasábjain többször is beszámoltunk, idén június 3-án és 4-én Magyarcsernyén rendezik meg a vajdasági magyar népzene és néptánc legnagyobb és legtömegesebb rendezvényét, az LIX. Gyöngyösbokrétát és a XLVI. Durindót. A fesztivál házigazdája az Ady Endre Művelődési Egyesület, amely Magyarcsernye önkormányzatával és Magyarcsernye Helyi Közösségével, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásával és szakmai partnersége mellett rendezi meg a nagyszabású rendezvényt.

A rendezvény részleteiről Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke számolt be lapunknak.

– A rendezvény központi eseményei ugyan június 3-án és 4-én zajlanak majd, idén már nem egy pénteki nulladik nappal indítunk, hanem a fesztivál kísérőrendezvényei már most szombaton, május 27-én elkezdődnek. A színháztermünkben 20 órai kezdettel a tordai Mezei Zsuzsanna fogja bemutatni a Kistordába két úton kell bemenni – A tamburazene múltja és jelene Tordán című kötetét a fesztivál jegyében. Kedden, május 30-án pedig a Petőfi Sándor Általános Iskolában Kör, kör, ki játszik? címmel a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának szervezésében 10 órától foglalkozásokat és programokat tartanak az óvodásoknak és az iskolásoknak – hallottuk a művelődési egyesület elnökétől, aki a további programokról is szót ejtett:

– A fesztivál nulladik napján, azaz pénteken, június 2-án 15 órai kezdettel, a helyi és a tóbai gyermekek számára, a magyarcsernyei kézimunkaszakkör kézműves foglalkozásokat szervez a tűzoltóotthonban. Majd 18 órakor a helyi közösség épületének előcsarnokában megnyitjuk Szilágyi Mária és Németh Ferenc Bánáti sorsok az első világháborúban című kiállítását, és egyesületünk előcsarnokában megnyitjuk azt a tárlatot, amelyet fennállásunk 75. évfordulója alkalmából állítottunk össze, és ami a Pillanatképek az egyesület életéből címet kapta. A magyarcsernyei kézimunka szakkör is bemutatkozik egy kiállítással, ami a Fehér lyukhímzés helyi gyűjtésekből címet viseli. Erre az estére is szerveztünk egy könyvbemutatót, a magyarcsernyei Osztermann Emma a Két kezemmel... című verseskötetét mutatja be. Utána az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó Fesztivál jegyében meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése következik. A pénteki program a Dúr-moll című műsorral zárul, amelyen fiatal vajdasági magyar népzenészek közös koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében – tudtuk meg Hódi Judittól.

Már nagy plakátokon is hirdetik a fesztivált Magyarcsernyén (Fotó: Vidács Hajnalka)

Már nagy plakátokon is hirdetik a fesztivált Magyarcsernyén (Fotó: Vidács Hajnalka)

Szombaton, június 3-án az LIX. Gyöngyösbokrétán harmincegy egyesület tánccsoportja fog bemutatkozni. A program 12:30-kor kezdődik, amikor a Szent Ágota-plébániatemplomban egy ünnepélyes áhítat keretében megáldják a résztvevőket és a fesztivál lobogóját, majd folytatódik a fellépők menettáncával, felvonulásával a szabadtéri színpadig, ahol az ünnepi beszédek és köszöntők elhangzása után megközelítőleg hétszáz táncos lép majd a színpadra. A program szünetében, 15:30-tól Helyet, helyet nekünk is…! címmel az Ady Endre Művelődési Egyesület gyermeknéptánccsoportjainak és gyermek citerazenekarainak, az erdélyi Kalangya táncegyüttesnek, a nagyszénási Kurticsi citeraegyüttesnek, valamint a vajdasági magyar gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak közös ünnepi műsorát nézheti meg a közönség, mindezt a nemzeti összetartozás jegyében. Majd 19:30-tól, szintén a nagyszínpadon, a Magos Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak közös ünnepi műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, 20:30-tól pedig egyesületünk udvarában hajnalig tartó táncházat szervezünk – hallottuk beszélgetőtársunktól, aki a Durindóval kapcsolatos részletekre is kitért:

– Vasárnap, június 4-én a XLVI. Durindóra majdnem ezerháromszáz fellépő érkezik, köztük szólóénekesek, női-, férfi- és vegyeskórusok, népi zenekarok, összesen százkilenc műsorszám várja az érdeklődőket  a rendezvény két helyszínén, a Szent Ágota plébániatemplomban és egyesületünk színháztermében. A vasárnapi eseménysor a Szent Ágota-plébániatemplomban 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik – a Szentháromság vasárnapja és a nemzeti összetartozás jegyében – , majd délben a színházteremben a megnyitóval, az alkalmi beszédekkel folytatódik a program. Ezt követően mindkét helyszínen megkezdődik a fellépők bemutatkozása. Szintén a nemzeti összetartozás jegyében, a nap folyamán mindkét helyszínen bemutatkozik a Szászdi citerazenekar is – számolt be Hódi Judit.

A hétvégén, szombaton és vasárnap is, egész napos kirakodóvásár várja majd az érdeklődőket. A péntek este megnyitott kiállítások az egész hétvége folyamán látogathatóak lesznek, de a már említett tárlatok mellett helyi gyűjtők is bemutatkoznak az úgynevezett zöld házban. Halász György a cipészszerszámait, Fehér Mihály a pénzérmegyűjteményét, Sötét István pedig üveggyűjteményét mutatja be, de ugyanitt meg lehet nézni a kézimunka szakkör állandó kiállítását is, sőt Próbáld ki Te is a szövőszéket címmel az érdeklődőknek lehetőségük lesz egy szövőszéket is kipróbálni.

Az esemény záróeseménye a fesztivál lobogójának ünnepélyes átadása a jövő évi házigazdáknak.