2024. április 25., csütörtök

Legmagasabb harci készültség

Aleksandar Vučić államfő ma elrendelte a katonaság harckészültségének a legmagasabb szintre emelését, közölte a belgrádi média. Miloš Vučević védelmi miniszter is megerősítette, hogy Vučić aláírta a harckészültség fokozásáról szóló parancsot a koszovói helyzet miatt, ezt követően a katonaság a koszovói adminisztratív határvonal közelébe kezdte csoportosítani kötelékeit. A miniszter azt mondta, az állam megkísérel politikai megoldást találni a problémákra, de nem zárhat ki más módszert sem, ha a szerbség veszélyeztetettsége ezt indokolttá teszi.

A koszovói különleges rendőrség egységei terepjárókkal érkeztek ma Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzatainak épületeihez, hogy átvegyék azok felett az ellenőrzést a nemrégiben megtartott koszovói helyhatósági választások eredményei szerint. Mint ismeretes, a választásokat a szerbség bojkottálta, csak három és fél százalékuk vonult az urnához. Az említett települések ideiglenes hatóságainál dolgozó szerbek a bejáratnál gyűltek össze, hogy megakadályozzák a községi épületek „átvételét". A Szerbiai RTV riportere arról számolt be délután, hogy Leposavić településen elbarikádozták az utat is. Zvečanban konfliktus alakult ki az egybegyűltek és a rendőrség között. Lövések is hallatszottak. A beszámolók szerint felgyújtottak egy rendőrautót. A koszovói rendőrség könnygázt dobott a szerbség közé. Az esetnek sebesültjei is voltak, az esti órákban közölt adatok szerint több tucatnyian szorultak egészségügyi ellátásra. A koszovói rendőrség behatolt az önkormányzati épületekbe, miután könnygázzal oszlatta fel a tiltakozókat a helyszíneken, majd kifüggesztette a koszovói zászlókat.

A Kosovska Mitrovica-i iskolákban és egyetemen félbeszakították az oktatást, jelentették a helyi tudósítók. Jeff Hovenier egyesült államokbeli pristinai nagykövet a koszovói akció azonnali leállítását követelte, és elítélte az erőszakos cselekményeket.

Nyitókép: Tanjug