2024. április 20., szombat

Építik, okosítják a robotokat

A topolyai informatikusok újabb sikerei – Dániába és Panamába készülnek

A topolyai Coder Club két csapata 1. és 2. helyezést ért el a WRO robotikai verseny országos döntőjében. A Mindstrongs csapat – Ivan Stojanović, Urbán István, Tarkó Ákos összetételben – első helyezésével Senior kategóriában a Panamai világbajnokságon képviselheti a klubot, városunkat és Szerbiát. Nagy Alfréd volt a felkészítőjük. Junior kategóriában a Coder Club csapata – Fenyvesi Gergő, Suvák Viktor összetételben – pedig második helyezettként Dániába utazhat egy meghívásos versenyre.

Vörös Csaba, a topolyai Coder Club vezetője, egész évben foglalkozásokat tart a Coder Club ifjú programozóinak. 2015 júniusa óta működik a programozóiskola, a foglalkozások egész évben zajlanak. A Juhász Erzsébet Könyvtárban heti két-három alkalommal jönnek össze. Vörös Csaba elmondta, hogy tavaly a junior és a szenior csapat is első lett az országos versenyen, ennek köszönhetően részt vettek a dortmundi világbajnokságon, amelyen komoly tapasztalatokra tettek szert. A panamai világbajnokságot októberben, a dániai meghívásos versenyt szeptemberben rendezik meg. A Coder Club tagjai addig folyamatosan készülnek, heti több alkalommal összejönnek, építik, „okosítják” a robotokat.

Évről évre nagyobb az érdeklődés a legórobot-programozás iránt, hiszen a programozás és a robotika egyre népszerűbb a gyerekek körében. A Szabadkán megtartott versenyre – mely magába foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát, fejleszti a logikát, illetve a problémamegoldó képességet – a tavalyihoz képest kétszer több csoport jelentkezett, 82 csapat mérte össze tudását. Mintegy 300 diák vett részt a World Robot Olympiad szerbiai nemzeti döntőjén május 16-án. A versenyen általános és középiskolás diákok mutatták be munkáikat. Egész Szerbiából érkeztek csapatok. Két kategóriát hirdettek meg, a robomissiont, valamint a future innovatorst. A robomission versenyasztalokon zajlott. Két percük volt a robotoknak arra, hogy minél több pontot szerezzenek. A topolyai Coder Club két csapata vett részt a versenyen, és első, illetve második helyet szereztek. A Mindstrongs csapat kijutott a Panamában esedékes világbajnokságra. Robo Mission Senior kategóriában szerepeltek, a 14-19 évesek korosztályában, amelyben 12 csapat lépett fel. A Coder Club csapata második lett, így Dániában versenyezhet a 11–15 évesek korosztályában.

Szintén topolyai sikernek számít, hogy a Nikola Tesla Általános Iskola csapata, Námesztovszki Sára, Péterfi Áron, Tóth Dániel összetételben szintén első lett a kezdők kategóriájában, és ők is utazhatnak Panamába. Námesztovszki Tímea volt a felkészítőjük, a 8–12 éves korosztályhoz tartoznak. Az Elementary kategóriában, a 6–10 évesek korosztályában versenyzett topolyai csapat – Námesztovski Bence, Posavi Mark, Balázs Horváth Sámuel összetételben – szintén második helyezést ért el, és Dániában folytathatja a versenyzést.

A WRO 4. szerbiai nemzeti döntőt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a magyarországi Edutus Egyetem szervezésében tartották meg. A verseny fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács, fővédnöke Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke volt.

Nyitókép: A Mindstrongs csapat a panamai világbajnokságon képviselheti a Coder klubot, Topolyát és Szerbiát