2024. március 29., péntek

Mit rejtenek a másodikosok szekrényei?

Csík Mónika költő, író Szekrénylakók című mesefüzérét dolgozták fel a kispiaci kisdiákok

Ismerkedős, játékos és szórakoztató foglalkozáson vettek részt tegnap a kispiaci Móricz Zsigmond Általános Iskola kis növendékei Csík Mónika költő, író, lapunk lektora, újságírója közreműködésével.

A szerző Szekrénylakók című mesefüzérét dolgozták fel a másodikos gyerekek csaknem egy hónap alatt, igazán sajátos és kreatív módon. Ezt mutatták be a könyv alkotójának nemcsak beleéléssel, de élményszerűen is. Az esemény játékokkal indult, melyek során az író a jó hangulat, az oldott légkör megteremtésére fókuszált. A költőnő kérdései nyomán a gyermekek sok újdonságot megtudtak egymásról: a másik kedvenc mesehősét, állatát, színét, ételét vagy könyvét – mindezt sok-sok mókával és kacagással.

Az író-olvasó találkozó részvevői (Fotó: Dér Dianna)

Az író-olvasó találkozó részvevői (Fotó: Dér Dianna)

Csík Mónika maga is kispiaci származású, így örömmel tett eleget a meghívásnak:

– Óriási meglepetés volt, amikor Csőke Melinda, a második osztályos diákok tanítónénije felkeresett azzal a kéréssel, hogy eljönnék-e hozzájuk vendégségbe, ugyanis a tanulókkal együtt egy hónapon át foglalkoztak a mesefüzéremmel. Nem tudtam róla, hogy a Szekrénylakóknak itt Kispiacon ilyen érdekes utóélete van. A gyerekek rendkívül egyedi és ötletes módon dolgozták fel az egész könyvet, ami nagy örömet szerzett nekem. Igyekeztem játékos foglalkozásokkal kedveskedni nekik, és mindenképp szerettem volna megismerkedni velük, és persze a munkájukkal – mesélte a Szekrénylakók című mesegyűjtemény szerzője.

E program után pedig a költőnő az intézmény összes alsós diákjának tartott egy író-olvasó találkozót, mely során több verse és meséje is felolvasásra került.

Csőke Melinda tanító néni elégedetten nyugtázta, hogy a kisdiákok mindvégig végtelenül leleményesek és ügyesek voltak, majd hozzátette, hogy Csík Mónika könyve nagyon jó alapot adott a növendékek fantáziájának a beindítására.

– A mesegyűjtemény aranyos, fordulatos, gyerekközeli, amiben minden olyan történés, ami a tanulókat érinti, vagy bántja, benne van. A gyerekek nagyon élvezték a közös munkát. Csaknem egy hónapon át foglalkoztunk a Szekrénylakók című mesefüzérrel. Ami érdekes, hogy gyerekek sosem érezték kényszernek a munkát, inkább mindig nagy izgalom volt bennünk, ha újabb izgalmas feladatot kaptak a könyvvel kapcsolatban. A tanulóim az első osztály végén a bizonyítvány mellé megkapták ezt a kiadványt is. Akkor arra gondoltam, hogy második osztályban kitűnő házi olvasmány lesz, azonban rádöbbentem, hogy a diákok még kicsik az ilyen komplexebb feladatok megoldásához, ezért úgy döntöttem, hogy szépen lassan vezetem be őket a házi olvasmányok kidolgozásába, majd kigondoltam, hogy nagyon sok mindent tudunk párosítani ehhez a könyvhöz, illetve a feldolgozásához. Tehát a végtelenségig lehet gazdagítani ezt a kört.

A kispiaci másodikosok Csőke Melinda tanítónővel és Csík Mónika költőnővel (Dér Dianna felvételei)

A kispiaci másodikosok Csőke Melinda tanítónővel és Csík Mónika költőnővel (Dér Dianna felvételei)

Minden gyermek készített egy egyéni ,,szekrényt” magának a könyv alapján, melybe végén a lakók is beköltöztek. Fantáziájuknak semmi sem szabhatott határt, hiszen azt ragaszthattak vagy rajzolhattak bele, amit csak szerettek volna. Első feladatuk az volt, hogy egy karton papírból kivágjanak egy szekrényre hasonlító formát. Ezt követően felolvastam a mesekezdést, valamint elmondtam, hogy kik a szereplők, és elkezdődött a munkánk kidolgozása. Kiszínezték, rákerültek a díszek, és a szereplők, amiket együtt készítettünk. Ez nagyjából két hetet vett igénybe. Ezután kezdtem el a meséket olvasni nekik. Ha volt olyan ismeretlen szó, amit nem értettek, megálltunk és megbeszéltük annak jelentését, fogalmát, ugyanakkor megvitattuk, hogy mit tudunk leszűrni a mesékből, hogy a benne található történetek a mi életünkben hol jelennek meg. Véleményem szerint nagyon jó témák vannak a könyvben, amelyek osztályfőnöki órára különösen ideálisak. Olyanok mint az összefogásban az erő nyomatékosítása, a kudarcok feldolgozása, az irigység kezelése, vagy a sikertelenségen való túljutás. Nagyon imádtam ezt a közös munkát, hiszen szerettem volna valami olyat kitalálni, amit még sosem csináltam. Ez engem is inspirált. Sőt, valójában mi egymást inspiráltuk a gyerekekkel – emelte ki Csőke Melinda.

A második osztályos Terzin Marina elmondta, hogy az osztálytársaival nagyon sokat foglalkoztak a szekrény kidolgozásával, de minden pillanatát élvezték.

– A szekrényben egér, molylepke és egyéb állatok vannak, amiknek nagyon vicces a nevük. Egyiknek Rágcsa, másiknak Sipirc, a harmadiknak Dugófej, a negyediknek Mimi. Mindannyian örülünk ennek a szekrénynek és a könyvnek is, mert nagyon viccesek benne a mesék – tudtuk meg Marinától.