2024. április 26., péntek

A jubileumok jegyében

A Szabadkai Városi Múzeumban sikeres volt a Múzeumok hete rendezvénysorozat

A Múzeumok hete rendezvénysorozaton az érdeklődőket gazdag és sokrétű program fogadta a Szabadkai Városi Múzeumban.

A Historizmus és szecesszió című kiállításon dr. Ninkov K. Olga művészettörténész tartott előadást Utazó festők és Mamuzsich Lázár polgármester megrendelései címmel. Az előadás után a látogatók megtekinthették Kovásznai Kovács István utazó festőművész festményeit is: négy szabadkai polgármester 1899-ben készült portréját és a Zsákolók című festményt, amelyet a Zentai Városi Múzeumtól kölcsönöztek erre a kiállításra. A Múlt rétegei állandó régészeti kiállításon kurátori vezetést tartott a kiállítás szerzője, Neda Dimovski régész, majd a Historicizmus és szecesszió kiállításon Hicsik Dóra könyvtáros előadása hangzott el a historizmuskori szabadkai nyomdászokról és nyomdákról. Vendége Dietrich Gyula volt, a szabadkai nyomdászat jó ismerője. Továbbá Lakatos Adél, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár történészének A szabadkai Szent Teréz székesegyház jeles évfordulói – Építéstörténeti utazás című előadását is hallhatta a közönség, székesegyházunk alapkőletételének 250. évfordulója alkalmából a pesti Schöfft festőművész család időszaki tárlaton. Ljubica Vuković Dulić művészettörténész is tartott egy előadást, szintén a Historicizmus és szecesszió című kiállításon, mely a Borsszem Jankó szatirikus újság divatkarikatúráiról szólt. Csütörtökön, a nemzetközi múzeumok napján bemutatták a Museion 20-at, a Szabadkai Városi Múzeum folyóiratát is. A jubiláló periodikát Nela Tonković, Papdi Izabella és Pejin Attila ismertették. Pénteken pedig kurátori vezetést tartott Korhecz Papp Zsuzsanna a pesti Schöfft festőművész családról.

A Szabadkai Városi Múzeum számára az idei év az ünneplésről szól, hiszen maga az intézmény 75 éve viseli a nevét, 15 éve költözött abba az épületbe, ahol ma is található, illetve 20. alkalommal jelent meg a Museion évkönyv. Mihájlovity Bába Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója szerint sikeres volt a Múzeumok hete rendezvénysorozat, mely időről időre változik.

– Mindig próbálunk nagyon attraktívak és interaktívak lenni, ezért is törekszünk arra, hogy ne csak előadások legyenek, hanem foglalkozások is. Sikeresnek mondanám ezt a rendezvénysorozatot, hiszen a látogatókat és a turistákat is vonzza, hogy a múzeumban különböző kiállításokat tudnak megtekinteni ingyenesen, a rendezvénysorozat ideje alatt. Emellett olyan eseményeken tudnak részt venni, ahol új információkat tudnak meg. A rendezvényeinkre nagy örömünkre mindig többen és többen látogatnak el, és még a fiatalok is nagyon szeretnek hozzánk bejönni – emelte ki az igazgató.