2024. április 23., kedd

Zajlanak a munkálatok a határban

A mezőgazdasági termelők az idén jobb termésre számítanak

A Tisza menti községek határaiban a termelők szorgalmasan permeteznek a gyomok ellen. A tavalyi viszontagságos időjárás után, az idén valamennyivel több csapadék esett a tavaszi időszakban, így a gazdák bizakodnak a jobb termésmennyiségben és minőségben. Az elmúlt hetek esőzései következtében minden kultúrában a gyomok elleni védekezés került a középpontba.

A búzák virágzásban vannak, illetve már egy részük el is virágzott. Ezért a gabona esetében jelenleg a kalászfuzáriózis elleni védekezésre van leginkább szükség. Az árpa már szintén elvirágzott, esetükben ugyanazok a teendők, mint a búzánál. A repcét jelenleg már nem kell védeni, hiszen szépen megindult a becőfejlődés. A sokéves átlaghoz képest a kukorica és a napraforgó le van maradva, ami a fejlődést illeti. Kisebbek a növények annak következtében, hogy az elmúlt időszakban kevés volt a napsütötte órák száma, és viszonylag hűvösek voltak az éjszakák. Ez az elkövetkező időszakban várhatóan változni fog, hiszen egyre inkább emelkedik a hőmérséklet.

Ez az év sok szempontból meghatározó a mezőgazdasággal foglalkozók életében, mivel a tavalyi terménykiesés sokak számára ellehetetlenítette az idei év befektetéseinek finanszírozását. Ezért a gazdák bizakodva várják az előttük álló időszakot. A mezőgazdaság egyre nagyobb problémákkal küzd térségünkben, a locsolórendszerek kiépítései is csak egy bizonyos időre oldhatják meg ezt a problémát, hiszen ha mindenki öntözne, előbb vagy utóbb kiapadnának az erre szánt kutak. Az üvegházhatás következtében egyre inkább összeolvadnak az évszakok, szinte már csak a telet és a nyarat tapasztalhatjuk meg. A téli fagyok hiánya még inkább teret ad a különböző növényi betegségek terjedésének. Ez elleni védekezés zajlik jelenleg is a határban, serényen permetezi mindenki a maga területeit, bizakodva abban, hogy idén egy jobb év elé nézhetünk majd a betakarításkor. A terményárak jelenleg még nagyon alacsonyan vannak, ennek emelkedésében is bíznak a termelők, hiszen a sok befektetett munka csak így hozhatja meg a gyümölcsét.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele