2024. április 20., szombat

Virágnevelés testvérmódra

A zentai Dukai Mária és Szopók Magdolna közösen termesztenek egynyári virágokat

Szopók Magdolnát a zentai piacosok jól ismerik, hiszen hosszú évek óta árul egynyári virágokat, valamint krizantémokat a zöldpiacon. A története 2005-ben kezdődött, amikor a bankban felmondtak neki. A krizantémokat előtte is termesztette, viszont az egynyári virágokkal a felmondása után kezdett el foglalkozni.
– Több munkahelyen is kipróbáltam magam a bank után, de végül a kertészkedésnél kötöttem ki. Nagyon megtetszettek ezek a virágok és úgy voltam vele, szeretnék ezzel foglalkozni, ezért belevágtam. Először kisebb mennyiségben vásároltam petúniát, vinkát, és begóniát, majd kiváltottam egy asztalt a piacon. Két nagytermelő között kaptam asztalt, ennek ellenére szép keresetre tettem szert. Éveken keresztül magam csináltam a kertészkedést az udvarban fűtetlen fóliákban, majd később csatlakozott hozzám a testvérem is, Dukai Mária. Ő 2017 körül kezdett el foglalkozni a virágokkal, akkor még külön-külön, majd 2019-ben már közösen folytattuk a munkát. Egymást segítve és támogatva sokkal könnyebb a feladatokat elvégezni.
A virágokat februárban kezdjük el nevelni, április közepén visszük is őket a piacra. Nagyjából két hónap, mire az egynyári növényeken túladunk, utána ültetjük el a krizantémot, majd november elsejére levágjuk. Később kitakarítjuk a fóliákat és következik a téli időszak. A december és a január a pihenőhónap, akkor nem dolgozunk, olyankor feltöltődünk és készülünk a munkára – magyarázta Szopók Magdolna.
Dukai Mária elmondta, a növényeket fiatal korukban kannából locsoljuk, később gumicsővel.

Több mint tízfajta egynyári virágot nevelnek otthonukban a testvérek (Fotó: Horváth Attila)

Több mint tízfajta egynyári virágot nevelnek otthonukban a testvérek (Fotó: Horváth Attila)


– Az idén 11 ezer növényt palántáltunk el két-három hét alatt. Reggel elkezdjük és nagyjából két-három óráig dolgozunk. Elég gyors a kezünk, sőt hajtjuk is egymást a munkában. Mindent előre elkészítünk, a cserepet, a virágföldet, utána csak ültetni kell. Egy nagy nevelőtálcában érkeznek a palánták, majd onnan ültetjük őket át abba a cserépbe, amelyben értékesítjük a piacon. A palánták nagy részét házhoz hozzák, de egyesekért nekünk kell elmenni. Az utóbbi években egy nagy forgalmazótól vásároltuk meg őket, és elégedettek vagyunk vele. Több mint tízfajta virágot tartunk, nálunk mindenki megtalálhatja a kedvencét. Sajnos egyre nehezebb a virágot eladni a piacon. Az elmúlt időszak legnagyobb változása talán az volt, hogy rengeteg ember elvándorolt innen, sokkal kisebb a vásárlóerő, valamint sok a nagytermelő, akik olcsóbban tudják adni a virágokat, mint mi. Az infláció is kihatással van a piacozásra, hiszen először az élelmiszert veszik meg az emberek és ha marad pénzük, akkor költenek virágra. Szerencsére mindig akadnak olyanok, akik áldoznak a virágvásárlásra, idáig sikerült eladnunk. Az eladási áron szinte alig tudtunk emelni valamit, a múlt évhez viszonyítva a virág 10 dinárral drágább, de van olyan fajta is, amit olcsóbban adunk mint eddig, mivel lefelé megy az ára. Sajnos ez a folyamat minket is abba az irányba terel, hogy csökkentsük a növények számát – mondta Dukai Mária.
Hozzátették, hogy nemcsak a zentai piacon árulnak, hanem átjárnak Magyarkanizsára és Adára is. Szopók Magdolna kiemelte, hogy a nehézségek ellenére még mindig érdemes kertészkedéssel foglalkozni, hiszen 2010 óta csak ebből él.
– Az az igazság, hogy nagyon szeretjük ezt a munkát. Öröm csinálni, szeretünk kint lenni a piacon az emberek között, sok mindent meg lehet tanulni a másiktól. Tapasztalatokat cserélünk és rengeteget utánaolvasunk. Az egynyári virágokkal nem olyan nehéz dolgozni, locsolni, tápozni kell őket, de nem annyira fárasztó. Akkor nehezebb, amikor elkezdődik a piacozás, mivel délelőtt ott vagyunk, délután meg pakolunk a következő napra. Ezek a virágok elég érzékenyek. A gombásodásra és a tetvesedésre nagyon kell vigyázni. Permetezni szoktuk őket, hogy megelőzzük ezeket a problémákat – fogalmazott a kertész.
Dukai Mária rámutatott arra is, hogy nagyon szeretnek a testvérével együtt dolgozni, de néha alig várják a téli időszakot, hogy kicsit külön is legyenek, hiszen túl sok időt töltenek együtt a nyári hónapokban. Hozzátette, hogy kell néha egy kis szünet, de ettől függetlenül öröm és kikapcsolódás a közös munka, segítik egymást mindenben és így könnyebben haladnak előre.

Nyitókép: Dukai Mária és Szopók Magdolna virágaiért visszajárnak a vevők (Fotó: Horváth Attila)