2024. április 26., péntek

A gyerekek egyik legfontosabb eseménye

Több mint 1700 fellépő mutatta meg tehetségét a 26. óbecsei Kőketáncon

Népviseletbe öltözött fiúk és lányok, gyermekzsivaj, családias hangulat, a színpadon énekes népi gyermekjátékok és néptánc – ez jellemezte az idei, 26. Kőketáncot, amelyet pénteken és szombaton tartottak meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által megszervezett, kétnapos szemlén 64 produkciót mutattak be az általános iskolások és a nagycsoportos óvodások, akik csaknem negyven vajdasági településről érkeztek. A két nap alatt több mint 1700 kis néptáncos lépett az óbecsei színpadra.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

Farkas András és Újvári Dorka Zentáról érkeztek a Kőketáncra.

– Elsős vagyok, és nagyon szeretek néptáncra járni. Sokat táncoltunk, sok lépést megtanulunk. Nagycsoportos óvodás voltam, amikor bekerültem a csapatba – mondta András.

– Öt éve vagyok a néptánccsoport tagja. Nagyon összetartó a csapat, sokat táncolunk, a tanárok is nagyon jók. Rendszeresen jövünk a Kőketáncra. Az elején még volt lámpalázam, de most már nincs. Nagyon szeretem a népviseletet magamra ölteni, csak kicsit nehéz – mondta Dorka.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

Oláh Anna Tordáról érkezett Óbecsére.

– Már oviban elkezdtem néptáncolni. Szeretek táncolni, nagyon szeretem a népviseletet, szép, színes – közölte a tizenhárom éves Anna.

Bánáti népi játékokkal másodikként állt színpadra a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Aprócskák nevű csoportja. Palotás Lengyel Anna óbecsei koreográfus két éve foglalkozik ezekkel a gyerekekkel.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

– Magyarcsernyéről egy csoporttal érkeztünk, ők körülbelül harmincan vannak, illetve Magyarittabéról két csoporttal jöttünk, az Aprócskákkal és a Virgoncokkal, óvodásokkal és alsós gyerekekkel. Tavaly voltam először a Kőketáncon mint csoportvezető, előtte fellépőként szerepeltem többször is. Amikor én voltam táncos, akkor mindig úgy izgultunk, és vártuk a rendezvényt. Találkozhattunk más csoportokkal, más gyerekekkel, megnéztük egymás produkcióit, kaptunk visszajelzést arról, hogy mi az, amit jól csinálunk, és mi az, amin javítanunk kell. Most kicsit jobban izgulok, mint amikor én álltam a színpadon. Nagyon ügyesek a gyerekek, annyira látom rajtuk, hogy kitartóak, motiváltak, hogy itt megmutassák, mennyire keményen dolgoznak egész évben, és ez egy kiváló lehetőség a számukra, hogy találkozzanak más gyerekekkel – közölte a művészeti vezető.

A Kőketánc az egyetlen regionális szemle, ahol a vajdasági táncos gyerekek be tudnak mutatkozni, ezért elengedhetetlen a részvétel, mondta Szakács Tamás néptáncoktató.

– Az idén három településről érkeztünk, Kishegyesről, Bácsfeketehegyről és Kúláról összesen öt csoporttal, tehát nagyjából 100–120 gyerekkel. Nagyon élvezik a gyerekek. Fontosnak tartjuk, hogy minden évben megjelenjünk, erre készülünk, hiszen az oktatók és nyilván a gyerekek is itt, Óbecsén kapnak egy visszacsatolást az egész évi munkájukról. Természetesen több fellépésük is van egy évben, de ami a versenyszellemet illeti, itt tudnak egyedül megmutatkozni – fogalmazott a csoportvezető.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

Az Örökség Gyermek-népművészeti Egyesület által delegált zsűrit Podpácz Beáta, Kirch Zoltán és Szarka Zsolt alkotta. A két nap alatt összesen 64 műsorszámot értékelt a szakzsűri. A tagok több szempontot vettek figyelembe a produkciók értékelése során.

– Koreográfiai megformálás, tánctudás, folklorisztikai hitelesség, impressziók a koreográfia alapján, illetve az sem mellékes, hogy milyen viseletbe öltözködnek fel a gyermekek – fogalmazott Szarka Zsolt néptáncpedagógus és koreográfus, a békéscsabai Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

A nagycsoportos óvodásoknak és általános iskolásoknak rendezett vetélkedőt ezúttal is az újvidéki Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörrel közösen. A fellépőket a Fokos zenekar kísérte.

– Ami a 26. Kőketáncot emlékezetessé teszi, az talán az lesz, hogy a traktorzárlat miatt egy-két csoport késve érkezik, de hát alkalmazkodunk minden felmerülő problémához, még ehhez is. A szemle jelentőségét abban látom, hogy mindenki eljön, tehát végtelenül fontosnak tartják a csoportvezetők, hogy a csoportjaikkal megjelenjenek. A rendezvény célja pedig a kezdetektől fogva az, hogy a gyerekek, akik ezzel foglalkoznak, lássák, nincsenek egyedül. Ezeknek a gyerekeknek ez az egyik legfontosabb eseményük – mondta Szabó Gabriella, a rendezvény szervezője.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke elmondta, hogy a Kőketánc már bejáródott a kultúrkörben, hiszen huszonharmadik alkalommal itt tartják meg a rendezvényt.

Koancsár Izabella felvétele

Koancsár Izabella felvétele

– Nem kis feladat ennyi fellépőt és kísérőt mozgatni, fogadni, öltözőt biztosítani nekik az iskolában, az óvodában vagy éppen a kultúrkör egyik helyiségében, színpadbejárást és próbalehetőséget adni, idejében a fellépés helyszínére kísérni, kiszolgálni a résztvevőket, enni és inni adni nekik. Ilyenkor mindenhol néptáncosok vannak, az udvaron az utolsó pillanatban is próbálnak a koreográfusok, melegítik az izmaikat a kis táncosok, hiszen mindenki a legtöbbet szeretné nyújtani a színpadon abban a néhány percben, amíg a zsűri előtt áll. A szervezők között van egy-két személy, aki a kezében tartja a szálakat, de van egy 15–20 fős segítő csapat is, akik nélkül nem működne a dolog – mondta az egyesület elnöke.

A rendezvény versenyjellegű, a résztvevők arany, ezüst és bronz minősítésben részesültek.

Nyitókép: Koancsár Izabella felvétele