2024. április 26., péntek

A mazsorettek üres palackokat gyűjtöttek

Az adai Venus+ DC temérdek szelektív hulladékot szedett össze a táncosai horvátországi útjának finanszírozására

Szelektív hulladékgyűjtési akciót hirdetett az adai Venus+DC Civil Szervezet, hogy a begyűjtött üvegekért, műanyag palackokért és italos alumíniumdobozokért kapott pénzzel hozzájáruljanak a Junior tánccsoportjuk nyári horvátországi fellépésének költségéhez. A nyolcvan mazsorett és kortárs táncost tömörítő civil szervezet elnöke, Gordos Evelin elmondta, hogy hat héten át zajlott az akció, amelyben a táncos lányok és szüleik vettek részt, valamint csatlakozott hozzájuk a helyi Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet és az Ifix Ifjúsági Szervezet tagsága, valamint más helybeli lakosok is. Kiemelte, hogy megérte a gyűjtés, de ha újra megszerveznék, akkor egy-két dolgot másként csinálnak. A szelektív hulladékgyűjtés során 760 kg üveget, 400 kg műanyag palackot és 200 kg alumíniumdobozt gyűjtöttek össze. A befolyt pénzből pedig sikerült a szülők költségéből valamennyi lefaragni, mert az utazás körülbelül 4000 euróba kerül.

– Az elmúlt évben úgy döntöttünk, hogy a helybeli és a környező fellépéseken kívül szeretnénk nemzetközi eseményen is fellépni, így esett a választásunkon egy horvátországi fesztiválra. Már évek óta kapun meghívásokat külföldről is. Tavaly sikerült egynek eleget tenni Szigetszentmiklóson, illetve versenyeztünk is külföldön, amit szeretnénk a jövőben is folytatni. Az idén viszont egy négynapos fesztivált választottunk ki magunknak, ami Horvátországban lesz, Krk szigetén, amihez jelentős anyagi forrásra lesz szükségünk – magyarázta Gordos Evelin.

– Természetesen megkerestük a helyi vállalkozásokat, próbáltunk segítséget kérni, és sokan nyitottak voltak az együttműködésre. Ezért cserébe mi szívesen fellépünk céges rendezvényeken vagy segédkezünk a céges promóciókban. Az összeg így is túl nagy, ezért szerettünk volna olyan akcióba kezdeni, aminek a segítségével a szülőkről minél nagyobb terhet tudunk levenni. Így született meg az ötlet a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezettel összefogásban. Ehhez később az Ifix Ifjúsági Szervezet is csatlakozott. Hulladékgyűjtésbe fogtunk. Az átadott szelektív hulladékból összegyűlt összegből a horvátországi utunkat támogatjuk. Majd meglátjuk, hogy az útiköltségekben lesz-e segítségül vagy a ruhavarratásban, de ennek az útnak a költségeit fedezi és a szülők anyagi terheit csökkenti. A fesztiválra a legidősebb csoport utazik, nyolcan vannak, nyolcadik osztályos és idősebb lányok. Ezzel szeretnénk példát mutatni a fiatalabbaknak, hogy megéri kitartással dolgozni, mert ők is eljuthatnak egy ilyen fellépésére. Az adriai tánc- és zenei fesztivál július folyamán lesz. Két napot fogunk fellépni, de négy napot töltünk ott, így a fellépés mellett kikapcsolódhatnak is. A lányok mazsorett-, dzsessz- és kortárs tánckoreográfiákkal lépnek fel – nyilatkozta a Venus+DC elnöke.

Az elmúlt hetekben Adán és Moholon több száz kilogrammnyi szelektív hulladékot gyűjtöttek össze a táncosok, a szülők, a civil szervezetek tagjai, valamint hirdetményre sok helybeli csatlakozott a kezdeményezéshez.

– Hétről hétre részt vettek ebben a táncos lányaink és a szüleik. Eljártunk helyi szórakozóhelyekre a bulik után, és összegyűjtöttük az ott felgyülemlett palackokat, valamint az utcán szétdobáltakat is. Nagyon pozitív visszajelzés, hogy táncos lányaink hétvégi sétákat tettek a Tisza-parton, és ott is összegyűjtötték a szétdobált szemetet. Tettünk egy hirdetményt is, így hétről hétre, próbáról próbára gyűlt a székházunkban a szelektív hulladék. Ez nemcsak nekünk volt kedvező, hanem a környezetünknek is. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek felismerték, amikor meglátták ezeket a zsákokat, hogy mi lenne, ha ennek nagy része szanaszéjjel heverne az utcákon és a természetben. Így szerintem, aki csak teheti, otthon ezentúl is szelektíven fogja gyűjteni és lehetőséget keres majd arra, hogy leadja feldolgozásra – állapította meg Gordos Evelin.

Báity Ferenc, a Zöldike elnöke leszögezte, hogy a hulladékgyűjtéssel a résztvevők jótékonykodtak és közben óvták a környezetüket is.

– A gyűjtési akcióval szeretnénk egy kicsit motiválni a lakosságot és a gyerekeket, hogy milyen hasznos célra lehet fordítani a hulladékot. Ezzel együtt fontos az is, hogy a flakonok nem a természetben végzik. Ezzel is motiválunk mindenkit, hogy minél többen részt vegyenek ilyen és hasonló akciókban. Ezzel segíthetnek a gyerekeknek bármilyen rendezvény és kirándulás megszervezésében vagy egyesületek eszközbeszerzéséhez is hozzájárulhatnak – nyilatkozta Báity Ferenc.

Nyitókép: Több száz kilogramm szemét gyűlt össze az akción