2024. április 20., szombat

Mintegy 2100 résztvevő

Jövő szombaton kezdődik az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó

– A rendezvénynek idén is lesz egy különleges és egyedi arculata. Egy jó köntösbe fogjuk öltöztetni. A népzenének, de akár a néptáncnak is az élettere a mező. Ahhoz, hogy bevigyük a faluba vagy akár a városba, fel kell „öltöztetnünk” a kellő módon és mértékkel – mondta Brezovszki Roland, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakmunkatársa a vajdasági magyar közösség egyik legszebb és legtömegesebb seregszemléjéről, melynek jövő szombaton és vasárnap ezúttal Magyarcsernye lesz a helyszíne, házigazdája pedig az Ady Endre Művelődési Egyesület.

Mint megtudtuk, az LIX. Gyöngyösbokrétának mintegy 800 népviseletbe öltöző részvevője, míg a XLVI. Durindónak 1300 fellépője lesz, így a következő hétvégén majd 2100 közreműködő fog megfordulni a közép-bánsági körzetben, és akkor a nagyszabású esemény iránt érdeklődőket még nem is említettük.

Az előkészületekről és a szervezésről Brezovszki Roland a következőket nyilatkozta:

– Egy nagyon talpraesett és felkészült szervezői csapattal működünk együtt. Magyarcsernye lakosai rengeteget dolgoztak annak érdekében, hogy megfelelő helyszínt biztosítsanak és jó házigazdái legyenek a fesztiválnak. Mindenki végtelenül nagy lelkesedéssel és elhivatottsággal szervezi ezt a rendezvényt – hangsúlyozta a VMMSZ szakmunkatársa.

Magyarcsernyén egyébként 190 önkéntes munkálkodik azon szívvel-lélekkel, hogy a lehető legszínvonalasabb módon szervezze meg ezt az eseményt.

– Mindig az az elsődleges szempont, hogy azon a helyszínen, ahol megrendezésre kerül a fesztivál, az ott élő emberek magukénak érezzék ezt a nagyszabású rendezvényt. Magyarcsernyén ez teljes mértékben megvalósul, hiszen olyan befogadó szándék van akár az iskola, a tűzoltóotthon, a község, vagy a helyi közösség részéről, ami igazán példamutató és becsületre méltó – magyarázta beszélgetőtársunk.

Jövő szombaton, az LIX. Gyöngyösbokrétán a helyi római-katolikus templomban megtartott ünnepi áhítatot követően a résztvevők népviseletes felvonulására és menettáncára kerül sor, majd a községháza előtt felállított nagyszínpadon az ünnepélyes megnyitó után útjára indul a néptáncosok seregszemléje. A délutáni órákban az Ady Endre Művelődési Egyesület gyermeknéptánccsoportjai és gyermek citerazenekarai, az erdélyi Kalangya táncegyüttes, a nagyszénási Kurticsi citeraegyüttes, valamint a vajdasági magyar gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak közös ünnepi műsorára is készülhetnek az érdeklődők. Este pedig a Magos Együttes és a Magyar Állami Népi Együttes tagjai szórakoztatják majd a közönséget, ezután pedig hajnalig tartó táncház következik.

Vasárnap az ünnepi szentmise után veszi kezdetét a XLVI. Durindó ünnepélyes megnyitója, majd a nemzeti összetartozás napja jegyében a találkozón a Százdi citerazenekar is bemutatkozik, este pedig átadják a fesztivál lobogóját a jövő évi házigazdának.

A zsűri tagjait minden évben olyan szakmailag kimagasló szakemberek képezik, akik nagy hozzáértéssel, magas színvonalon értékelik a produkciókat, amelyeket bemutatnak a táncegyüttesek, a zenekarok, vagy az énekkarok.

A Fesztivál Művészeti Szakbizottságának tagjai többek között: Borsi Ferenc népzeneoktató és -kutató, Hézső Zsolt citerás, népzeneoktató, Kelemen Zsolt népzenész, népzeneoktató, Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógus, népdalkörvezető, Kiss Zsélykó néptáncpedagógus, koreográfus, Raj Rozália hímző- és viseletkészítő-oktató, Rontó Márta zenetanár, népdalkörvezető, Szabó Annamária népdalénekes, népiének-tanár, Tajti Erzsébet népi iparművész, Török Noémi etnomuzikológus, népiének-tanár, Zsuráfszkyné Szabó Judit, örökös Aranygyöngyös néptáncművész, koreográfus, valamint Zsuráfszky Zoltán, örökös Aranysarkantyús néptáncművész, koreográfus, Németh István népzenegyűjtő és Vakler Anna népdalénekes, népdaloktató.

Az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó az Ady Endre Művelődési Egyesület Magyarcsernye Község Önkormányzata, Magyarcsernye Helyi Közössége, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége szervezésében valósul meg.

Kísérőrendezvények

A fesztivál kísérőrendezvényei már most szombaton kezdődnek, majd jövő kedden és pénteken is megannyi programmal várják a közönséget: számítani lehet könyvbemutatóra, gyermek- és kézműves foglalkozásra, kiállításra és koncertre is. A kétnapos fesztivál ideje alatt a helyi kézimunkaszakkör egész hétvégés programmal várja a látogatókat, akik megtekinthetik a szakkör állandó kiállítását is, valamint a három helyi gyűjtő alkalmi tárlatát, sor kerül Szilágyi Mária és Németh Ferenc Bánáti sorsok az első világháborúban című kiállítására, valamint az Ady Endre Művelődési Egyesület fennállásának 75 éves jubileuma jegyében megrendezésre kerülő fényképkiállításra, ugyanakkor alkalmi tárlat nyílik a fesztivál jegyében meghirdetett rajzpályázat díjazott alkotásaiból. Természetesen a kézműves-kirakodóvásár sem marad el, ami mindig egy jelentős és attraktív része volt és lesz is ennek a fesztiválnak.

Nyitókép: A magyarcsernyeiek a tavalyi palicsi felvonuláson. Idén a saját településükön vonulnak fel és látják vendégül a többi részvevőt (Fotó: Molnár Erdvárd)