2024. április 18., csütörtök

Európa lemaradására figyelmeztet az űrkutatás terén egy dán űrhajós

Európa lemaradhat a globális űrkutatási versenyben, és hiányzik az európai szerepvállalás az ehhez szükséges kulcsfontosságú technológiák területén – jelentette ki Andreas Mogensen dán űrhajós második űrutazása előtt, amelyen a SpaceX űrhajójának augusztusi küldetése során vesz részt.

Mogensen lesz az első olyan nem amerikai űrhajós, aki a Crew Dragon nevű űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) vezetheti, és reményei szerint egy nap majd önálló európai űrhajós küldetésen is visszatérhet az űrbe.
Az Európai Űrügynökség (ESA) jelenleg csak nemzetközi együttműködés keretében tud európai asztronautákat az űrbe juttatni.
Mindeközben a nyugat-európai űrkutatás jelenleg nem képes önállóan műholdak fellövésére sem, miután az ukrajnai háború miatt megromlott a viszony a Szojuz hordozórakétákat üzemeltető oroszországi vállalattal, az ESA és Olaszország közös fejlesztésű Vega-C nevű rakétájának kilövése még korábban kudarcba fulladt, az ESA Ariane 6 rakétakilövését pedig műszaki okok miatt el kellett halasztani. Az ESA Ariane 5 nevű rakétájának utolsó kilövését júniusra tervezik.
„Úgy vélem, hogy Európa és az európai űripar számára nagyon előnyös volna, ha európai űrhajón tudnánk európai asztronautákat küldeni az űrbe" – húzta alá Mogensen.
„Azt hiszem, különösen a 2022-es év megmutatta, hogy van néhány kulcsfontosságú űrtechnológiai terület, amelyet Európának tökélyre kellene fejlesztenie, hogy ne függjünk más országoktól, amelyek aztán nyomásgyakorlásra használhatják a technológiai képességeink hiányát" – tette hozzá a dán asztronauta.
Az ilyen érzékeny, kulcsfontosságú technológiai képességekhez tartoznak a biztonságos kommunikációs eszközök, a precíziós műholdas navigációs rendszerek, és a katasztrófák megfigyelésére szolgáló űrbéli berendezések.
2022 novemberében az ESA arra kérte 22 tagállamát, hogy támogassák az európai űrkutatási költségvetés 25 százalékos növelését, hogy az ESA egyenrangú partnere maradhasson az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA).
Az Egyesült Államok jelenleg élen jár az űrkutatási versenyben: a Fehér Ház 2020-ban az amerikai űrkutatási hivatal költségvetésének évtizedek óta legnagyobb mértékű növelését jelentette be annak érdekében, hogy a NASA újra embert juttasson a Holdra.
2020 óta az amerikai űrkutatási hivatal költségvetése minden évben tovább növekedett, és 2023-ban elérte a 32 milliárd dollárt az amerikai kormányzati kiadások hivatalos honlapjának adatai szerint.

Nyitókép: Jyllands Posten