2024. április 23., kedd

Módosul a községi költségvetés Óbecsén

Szeptembertől ingyenes óvodai ellátás minden gyermek számára

Szeptembertől Óbecse község területén minden gyermek ingyenesen jár majd óvodába – jelentette be Vuk Radojević, Óbecse község polgármestere a községi képviselő-testület tegnap megtartott 37. ülésén. A képviselők elfogadták Óbecse község idei költségvetésének az első átütemezéséről szóló határozatot, amely szerint 8 és fél millió dinárt különítenek el erre a célra, további kétmillió dinárt pedig az óvodába járó gyerekek minőségi étkeztetésére fordítanak.

– Most először minden gyermek ingyenesen járhat majd óvodába szeptembertől Óbecse község területén. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos lépés az önkormányzat részéről, hiszen így nagy terhet veszünk le a szülők válláról. Reméljük, hogy ez a gyakorlat beválik majd az elkövetkező években is – fogalmazott a polgármester.

Az óbecsei Labud Pejović Iskoláskor Előtti Intézménybe 304 kérvény érkezett a szeptemberi óvodakezdéshez a község területén. Az említett intézményben jelenleg összesen 55 csoport működik 13 óvodában, és az átadott kérvények száma alapján erre igény mutatkozik az új munkaévben is. Ahhoz, hogy megmaradjon a csoportok száma, további 37 millió dinárra lenne szükség az alkalmazottak bérének kifizetésére. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az iskoláskor előtti intézmény által kidolgozott költségvetés kidolgozásánál mulasztás történt, de a szükséges pénzeszközt biztosítani fogják.

A községi költségvetés első átütemezéséről szóló határozat szerint 15 millió dinárt különítenek el a község területén lévő játszóterek rekonstrukciójára, valamint körülbelül 4,2 millió dinárt az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola Đura Jakšić utcában lévő épülete tetőszerkezetének és mellékhelyiségeinek a felújítására. A polgármester közölte, hogy a költségvetés átütemezésének egyik legfontosabb eleme az a mintegy 61 millió dinár, amelyet a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, a község területén lévő utcák aszfaltozására és helyreállítására fordítanak. Emellett a tervek szerint felújítják a községháza épületének egy részét, az erről szóló szerződést a közelmúltban írták alá az önkormányzat és a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet képviselői. A munkálatokat az intézet 20 millió dinárral, az önkormányzat pedig további 11 millió dinárral támogatja.

Vuk Radojević a községi képviselő-testület ülésén bejelentette, hogy az idén 100 millió dinárt fektetnek az óbecsei önkormányzat egyik iskolájába, azt azonban nem árulta el, hogy melyik oktatási intézményről van szó, mivel a végleges döntés még nem született meg a pénzeszközök elosztásáról. A polgármester közölte, hogy a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkársággal közösen mintegy 11 millió dinárt biztosítanak az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola sportpályáinak rekonstrukciójára.

Nyitókép: Az ülésen Vuk Radojević ismertette a várható beruházásokat (Kancsár Izabella felvétele)