2024. április 23., kedd

A főzőversenytől a mesemondásig

Adán nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelték meg az I. helyi közösség napját

Az adai I. helyi közösségben szombaton második alkalommal ünnepelték meg a helyi közösség napját, amelyen művelődési programok és kiállítások, főző- és palacsintasütő verseny várta a vendégeket, köztük a testvértelepülések, Muzslya és a magyarországi Akasztó és Hegyfalu küldöttsége.

– A helyi közösség a körzetünk közösségi tere, és nemcsak az ügyes-bajos dolgok elintézésében, hanem programok szervezésében is hozzájárul ahhoz, hogy lehetőség szerint itt minden korosztály otthon érezze magát. Ilyen program a helyi közösség napja, amelyet most második alkalommal szerveztünk meg – nyilatkozott Lajkó Szilvia, az I. helyi közösség tanácsának elnökhelyettese. Kiemelte, hogy az idei programsorozatot a mese köré építették, mert a mese közösséget teremt, ezért a nap folyamán helyi, vidéki és anyaországi gyermek és felnőtt mesemondók léptek fel.

A rendezvénysorozatot népzenei műsor nyitotta meg, amelyen a helyi közösség előtt felléptek az ifjú adai és moholi népzenészek és néptáncosok a Novak Radonić, a Csobolyó és az Aranykapu Művelődési Egyesületből. A vendégeket Sáfrány Ágnes, a helyi közösség tanácselnöke és Zoran Dragin titkár köszöntötte az ünnepségen. A helyi közösség épületében ezt követően Nagyanyáink hagyatéka címmel nyílt kézimunka-kiállítás, amelyen az Adai I. Helyi Közösség Hagyományápoló Csoportja állította ki munkáit, illetve megmutatták a Szakkör hímzéseit, valamint Uliján Károly és unokái numizmatikai és képzőművészeti tárlatát is megtekinthették a látogatók. Bemutatták az adai Vastag János Községünk értékei című könyvét, amelynek ismertetésében a szerző mellett Barna Kolozsi Valéria, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója segédkezett.

Csincsik Zsolt felvétele

Csincsik Zsolt felvétele

A rendezvény keretében kiosztották a képzőművészeti pályázatok díjait, amelyeket a helyi közösség napja alkalmából hirdettek meg az elsőtől a harmadik osztályos tanulóknak Álmaink strandja címmel, illetve a negyedikes tanulóknak Mi házunk elnevezéssel. A díjazottak: 1. osztály – 1. Snep Emil, 2. Gyarmat Kinga, 3. Neugebauer Martin, 2. o. – 1. Kalmár Mercédesz, 2. Gubik Márk, 3. Birkás Tiana, különdíjas lett Péter Boglárka. 3. o. – 1. Sóti Ágota, 2. Kaszás Boglárka. 4. o., – 1. Bajúsz Kamilla, 2. Raffai Márk, 3. Csuzdi Tamás, Mészáros Dániel, különdíjas lett Gergely Gregory és Hulló Dóra. Emellett kihirdették a Példás porta – takaros előkert című pályázat végeredményét és kiosztották a díjakat is. A harminc résztvevő közül az első helyezést Csernák Károly és Etelka érdemelte ki a Đuro Daničić utcában lévő házuk előtti kiskertjükkel, a második helyen végzett Orcsik Csaba, Szaszúr István lett a harmadik helyezett. A rendezvénysorozaton rendeztek birkapörköltfőző versenyt is, amelyet Zaj Attila nyert meg, második lett Hanák József, harmadik pedig a nyugdíjasok csapata. A palacsintasütő versenyen pedig Takács Ibolya és Kocsi Csongor készítette a legfinomabb palacsintákat, Kracsun Aranka és Tóth Irén lett a második, Jagoda és Sava Vukosavljev végzett a harmadik helyen, különdíjas lett Vajda Márta és Gordos Izabella.

A rendezvénysorozat az adai színházteremben zárul a III. Tűzsziget Találkozóval, amelyen mesemondók léptek fel, többek között a testvértelepülésről is. Bemutatkozott Boja Patyi Sarolta moholi mesefa, az anyaországi Sebestyén István bukovinai székely származású népművész, a Népművészet Mestere, valamint a hegyfalui Pados Eleonóra, az akasztói Suhajda Antal és a muzslyai Kapusi Ilona mondott mesét. A találkozón közreműködött a Borbolya Tamburazenekar az adai Vadvirág Hagyományápoló Körből.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele