2024. március 28., csütörtök

Vásároljunk hazait!

Fontos támogatni a kistermelőket

Az újvidéki 90. Mezőgazdasági Kiállítás keretében kedden panelbeszélgetést tartottak A szupermarketek ellátása hazai gyümölccsel és zöldséggel címmel, amelyet a holland nagykövetség mezőgazdasági osztálya szervezett. A tanácskozáson elhangzott, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború megzavarta az ellátási láncokat, és előtérbe került az élelmiszer-ellátás biztonsága. Világszerte megnőtt a hazai termékek iránti igény. A panelbeszélgetés résztvevői rámutattak arra, hogy a szupermarketek ellátása hazai termékekkel növeli a termelők bevételét és megőrzi a munkahelyeket. Ezenkívül jó hatást gyakorol a környezetre is.

Aleksandar Pavlović elmondta, Szerbiában leginkább a mikro- és kisvállalatoknak okoz nehézséget, hogy a termékeiket elhelyezzék a piacon.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

– A legnagyobb probléma a logisztika hiánya, amely összeköti a kistermelőket a piaccal. A legjobb mód arra, hogy a hazai termelők és az élelmiszer-előállítók sikeresek legyenek, hogy folyamatosan fejlesszék a tudásukat. A termelés korszerűsítése, a marketing, a beruházások mind nélkülözhetetlenek a versenyképesség növelése érdekében – fejtette ki Pavlović.

Koen Van Ginneken, a holland nagykövetség mezőgazdasági attaséja elmondta, nagyon fontos, hogy hazai termékekkel lássanak el egy országot, hiszen ez jó a termelők és a környezet szempontjából is.

– Lényeges, hogy a termelő és a vásárló kapcsolatba kerüljön. Fontos lenne a szupermarketeknek, hogy a helyi termelőktől szerezzék be a termékeket, és ne importáljanak. Ez egyre elterjedtebb, hiszen a szupermarketek ezáltal támogatják a helyi termelőket – fogalmazott Ginneken.

A tanácskozáson többek között elhangzott, hogy a hazai élelmiszertermékek hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez, ezért fontos, hogy a kereskedelmi láncok felismerjék a minőségüket, és felkínálják a vásárlóiknak. A válság megmutatta, hogy mennyire lényeges a hazai termelés, de a megfelelő ellátás is.

Az előadók rámutattak arra, hogy a kiskereskedésekben a termékek több mint 80 százaléka hazai. A szerb kormánynak nélkülözhetetlen támogatnia a hazai kistermelőket, szükséges korszerűsítenie a termelést, a hagyományos tudást pedig összekapcsolnia az új technológiákkal.