2024. április 25., csütörtök

A tanyai ember sorsa

Bemutatták Ádám István legújabb könyvét Temerinben

Ádám István Szállások tovatűnt füstje című munkájának 2. kötetét vasárnap este mutatták be Temerinben. A szerzővel a könyv szerkesztője, Csorba Béla beszélgetett, aki a könyvbemutató előtt megnyitotta az Itt a föld, hol a föld című, az ötvenes évek sajtókarikatúráiból rendezett alkalmi kiállítást is. Egy olyan időszakról láthattak az érdeklődők karikatúrákat, amelyek a temerini tanyavilág elsorvadásával párhuzamosan jelentek meg, ami elsősorban az 1945 utáni időszak.

Kasza Jennifer felvételei

Kasza Jennifer felvételei

Ádám István etnográfus új kötete a temerini határ északnyugati részét öleli fel, 135 még álló, romos vagy már örökre eltűnt szállásával. A szóban forgó határrészt északról a Jegricska, délről az Ókéri út, keletről az Óbecsei út, nyugatról pedig Szőreg település határolja.

– Két évvel ezelőtt a tanyákról szóló első kötetem előszavában azt írtam, hogy a második rész majd felöleli a temerini határ nyugati felét, valamint a Jegricska túloldalán levő Tullabarát is. Tévedtem, ugyanis az akkor számba vett, még álló tanyák, továbbá a tanyaromok és tanyahelyek alapján nem is gondoltam, hogy a térképen számos olyan, ma már szántóföldi növényekkel bevetett területre is X-et kell majd tennem, ahol nyomát sem találni az egykori szállásnak. Ez további nyomozómunkát, kérdeződést, időt és fáradságot igényelt – mondta  a könyvbemutatón Ádám István.

Az új kötet jóval vastagabbra sikeredett, mint az előző, annak ellenére is, hogy csak pár tanyával ölel fel többet.

– Ez azzal magyarázható, hogy a kutatásom kezdetén az egykori tanyatulajdonosok, valamint azok leszármazottai nem is tudták, hogy mi is készül valójában. Nem egyszer győzködnöm kellett őket, hogy legalább néhány mondatot mondjanak őseik egykori lakhelyéről. Később a Temerini Újságban megjelent cikksorozat már olyannyira felcsigázta érdeklődésüket, hogy sokan maguktól jelentkeztek, hogy elmesélnének egy-egy történetet. Van mit elmondani, hiszen az omladozó falak mindegyike egy-egy emberi sors, darabokra hullt, eddig még meg nem írt történelmünk összeillesztésre váró darabja – fogalmazott a szerző, aki kiemelte, mindenképpen bővülni fog a sorozat.

A rendezvényen régi temerini népdalokkal a Köcsög zenekar is fellépett.