2024. április 20., szombat

Összefogásban a siker

Aláírták a gazdakövetelések teljesítéséről szóló megállapodást

A mezőgazdasági termelők hét egyesületének képviselői tegnap a kormány székházában aláírták Jelena Tanasković agrárminiszterrel a múlt heti, ötnapos traktoros tüntetés eredményeképpen született megállapodást. Szombaton több mint ötórás egyeztetést folytattak a gazdák Ana Brnabić kormányfővel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel, és végül abban egyeztek ki, hogy az állam duplájára, azaz 18.000 dinárra növeli a hektáronkénti támogatást, amit háztartásonként maximum 20 hektárra fizetnek ki. A megegyezés szerint a tejprémiumot 15-ről 19 dinárra növelik, a tehenenkénti szubvenció 30.000 helyett 40.000 dinár lesz, továbbá 300 dináros behozatali illetéket vetnek ki az EU-ból importált sajtokra, a vízlecsapolási illeték erre az évre 50 százalékkal csökken, jövőre pedig törlik.

Mindezzel egyetért a Kezdeményezés a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Fennmaradásáért, a Naše mleko tejtermelői társulás, a Szabadkai Mezőgazdasági Termelők Egyesülete, a požarevaci STIG egyesület, a Nyugat-szerbiai Állattenyésztők Megmentéséért és Fennmaradásáért Egyesület, a Bánáti Mezőgazdasági Egyesületek Szövetsége, valamint Šumadija és a Morava mente tejtermelőinek társulása.

Beograd, 22.05.2023. - Poljoprivrednici Srbije, koji su pet dana protestovali, blokirajuci saobracaj traktorima, potpisali su danas u sporazum, koji stupa odmah na snagu, sa ministarkom polj

(Fotó: Beta)

Jelena Tanasković mezőgazdasági miniszter az aláírás után kijelentette, hogy az állam újabb 40 milliárd dinárral növelte az agrárköltségvetést, amely így példátlan összegre, 120 milliárd dinárra emelkedett. „Ezzel véget vetettünk mindannak a rossznak, ami az utóbbi néhány napban történt, papírra vetettünk mindent, amiben a tárgyalások során sikerült megállapodni, és ez nagy haladás” – fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter közölte, jövőre kidolgozzák azt a modellt, amelynek alapján támogatja majd az állam a termelők által használt „kék dízelt”. Reményét fejezte ki, hogy a következő agrárköltségvetést alaposabb meggondolással állítják össze, hogy „ne alakuljon ki hasonló helyzet”.

Miután a termelők képviselői aláírták a megállapodást, elnézést kértek mindazoktól a polgároktól, akiknek a múlt héten az úttorlaszokkal kellemetlenséget okoztak, de, mint Milan Pajić, a Naše mleko egyesület képviselője mondta, más lehetőségük nem maradt, a korábbi próbálkozásaik nem jártak eredménnyel. „Legnagyobb sikerünk az, hogy összefogtunk, ennek külön örülök. Ha minden a megállapodás szerint történik, akkor jó lesz” – mondta a gazdálkodó. Nedeljko Savić a STIG egyesületből azt mondta, vannak még megoldásra váró kérdések. Külön köszönetet mondott a rendőrségnek a traktoros blokádok idején tapasztalt jó együttműködésért.

A hétfőn aláírt megállapodásban azt is rögzítették, hogy a szaktárca megoldást talál azok számára, akiktől a gyárak nem veszik át a tejet. A minisztérium arra kéri az érintett tejtermelőket, hogy telefonon jelentkezzenek, lajstromba veszik őket, és az agrártárca igyekszik mielőbb megoldást találni számukra. A következő számokat hívhatják: 011/302 01 00; 011/302 01 01; 011/302 01 18.

A tejtermékek piacán keletkezett zavarokat a kormány azzal is igyekszik enyhíteni, hogy sürgős intézkedéssel módosította a hazai tejpor felvásárlására vonatkozó rendeletét. A vasárnapi hír szerint a korábban meghatározott 500 millió dinár helyett 750 milliót különítenek el azoknak az üzemeknek a támogatására, amelyeket tavaly év végéig kakaó, csokoládé és más édességipari termékek gyártására jegyeztek be.

Nyitókép: Beograd, 22.05.2023. - Poljoprivrednici Srbije, koji su pet dana protestovali, blokirajuci saobracaj traktorima, potpisali su danas u sporazum, koji stupa odmah na snagu, sa ministarkom polj