2024. április 26., péntek

Növekszik a fiatal véradók száma

Több mint százan adtak vért azon az önkéntes véradási akción, amelyet szerdán tartottak meg az óbecsei sportközpontban. Óbecsén egyre több az önkéntes véradó, így az idén minden egyes akción nagyjából 120 főre számít a helyi Vöröskereszt.

– Elég sok nő jön el a véradásokra, és megnövekedett az új véradók száma is, minden akción vannak körülbelül négyen-öten, néha többen is. Sok fiatal jelentkezik, ezért nagyon boldogok vagyunk. Ők főleg a középiskoláink diákjai, természetesen a negyedikesek, azaz azok, akik betöltötték a 18. életévüket – mondta Marijana Ćalović, a Vöröskereszt óbecsei szervezetének titkára.

Az önkéntes véradók között egyre több a fiatal. A 28 éves Beretka Csaba elmondta, hogy már hetedik alkalommal adott vért. Hozzátette, hogy először még az egyetemen, a biológiatanár biztatására ment el vért adni, és jó érzés számára, hogy másokon tud segíteni. A Vajdasági Vérátömlesztő Intézet készletei jelenleg ugyan stabilak, de ennek a helyzetnek a fenntartásához folyamatos utánpótlásra van szükség.

– Minden véradó figyelmét felhívjuk arra, akár adott eddig vért, akár először szeretne valakinek segíteni, hogy jöjjön, adjon vért, mert amellett, hogy egyetlen véradással három életet is megmenthet, ez számára is hasznos, ugyanis a véradás után az egész szervezet regenerációja, a vérsejtek megújulása felgyorsul – közölte dr. Sara Babić, az újvidéki Vajdasági Vérátömlesztő Intézet munkatársa.

Legközelebb július 5-én szerveznek önkéntes véradási akciót Óbecsén, majd július 14-én Péterrévén.

Nyitókép: Több mint százan adtak vért Óbecsén (Kancsár Izabella felvétele)