2024. április 18., csütörtök

Múzeum a kulisszák mögött

Újabb kiállítás nyílt az óbecsei Városi Múzeumban

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli az idén az óbecsei Városi Múzeum. Ebből az alkalomból nyitotta meg kapuit kedden este a Múzeum a kulisszák mögött nevet viselő tárlat a kis kiállítóteremben, amely az intézmény tevékenységét mutatja be a megalakulásától kezdve egészen napjainkig. Ásatásokon, kiállításokon készült fotók mutatják be a múzeumi szakemberek munkásságát.

– A kiállítás a múzeumi tevékenységnek és a múzeumban dolgozó munkatársaknak szól. Ilyen módon szerettük volna a látogatóinkhoz közelebb hozni mindazt, ami a múzeumban történik és amit nem láthatnak, amikor eljönnek egy kiállításmegnyitóra, mivel a tárlat a mi munkánk végterméke. Szeretnénk közelebb hozni a közönséget mindahhoz, ami az intézményben történik nap mint nap. A kiállítás a múzeum idei jubileumának a jegyében készült, intézményünk hetvenéves az idén – fogalmazott Nemanja Karapandžić, az intézmény történész-kurátora.

Ásatásokon használt eszközök is megtekinthetők a tárlaton (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Ásatásokon használt eszközök is megtekinthetők a tárlaton (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Hetven évvel ezelőtt, 1953-ban alakult meg az óbecsei Városi Múzeum, egy évvel később pedig a szervezésében megtartották az első óbecsei művésztelepet is. Vlastimir Jankov újságíró 1972 és 1983 között volt a múzeum régész-kurátora, az ő munkássága is megjelent a fényképeken. A Péterréve és Óbecse közötti út szélesítésekor bukkantak a leletekre az egykori Perleken. Az intézmény volt munkatársa elmondta, hogy ez valamikor novemberben történt, amikor esett az eső és havas eső, és emiatt a munkásoknak sátorlapot kellett tartaniuk a fejük fölé, hogy a szakemberek tudjanak dolgozni. Hozzátette, hogy ezt az ásatást gyorsan, körülbelül két hét alatt kellett elvégezniük.

Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója korábban adott nyilatkozatában elmondta, hogy a jubileum alkalmából kiállításokkal és különböző eseményekkel várják a látogatókat egész évben. A tervek szerint magát a jubileumot október folyamán ünneplik majd meg, tette hozzá az igazgató.

A tárlat kísérőrendezvényeként jövő szerdán, május 24-én 16 és 20 óra között interaktív műhelymunkákat is tartanak a múzeumban, ahol az érdeklődők megtekinthetik, hogy hogyan is dolgoznak a történészek, archeológusok. A Múzeum a kulisszák mögött című kiállítás három hétig várja a látogatókat.

Nyitókép: Fotók mutatják be a múzeumi szakemberek munkásságát (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)