2024. április 25., csütörtök

Vetélkedő a barátkozás és ismerkedés szellemében

Kertészeti versenyt tartottak az óbecsei Testvériség Általános és Középiskolában

Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola adott otthont annak a köztársasági kertészeti versenynek, amelyet csütörtökön tartottak meg az intézmény központi épületében. A házigazdák mellett további öt szerbiai iskola fejlődési rendellenességgel élő kertésztanulói mutatták meg azt, mit tanultak meg a középiskola három éve alatt. Összesen tíz diák mérte össze tudását.

– A versenynek elméleti és gyakorlati része is van. Intézményünkben a kertészszak hároméves képzés, és az itt tanuló diákok kellő elméleti és a gyakorlati tudást szereznek ahhoz, hogy a középiskola befejezése után kertészetben is el tudjana helyezkedni, de saját vállalkozásba is kezdhetnek. A talaj előkészítését, a vetőmagokat, valamint a kertészeti kórokozókat és kártevőket is megtanulják. Van elég jelentkező, úgyhogy bízunk benne, hogy szeptemberben ismét megnyitjuk ezt a szakot szerb és magyar nyelven is – fogalmazott Horvát Zoltán, az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola igazgatója, majd hozzátette, hogy iskolájukban a kertészszakon jelenleg 23 diák tanul szerb és magyar nyelven.

Szerbiában 48 iskolában folyik speciális oktatás, ebből 22-ben középiskolai szakokon is tanulhatnak a fejlődési rendellenességgel élő gyerekek. Az óbecsei azon ritka iskolák egyike, ahol magyar szakok is vannak.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy ez egyike a ritka kétnyelvű iskoláknak, amely nagyon lényeges a fejlődési rendellenességgel élő gyerekeknek, mivel csak Szabadkán és Óbecsén van ilyen kétnyelvű iskola. Mi mindig készek vagyunk támogatni ezeknek az iskoláknak a tevékenységeit, mert nagyon fontosak az egész társadalom számára – mondta Silvana Pavlović, a Fejlődési Rendellenességgel és Mozgáskorlátozottsággal Élő Tanulók Szerbiai Oktatási Intézményei Közösségének az elnöke.

A köztársasági kertészeti versenyen Vojislav Jezdić, az umkai Szent Száva Általános és Középiskola diákja bizonyult a legjobbnak. Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola két tanulója vett részt a megmérettetésen: Barna Krisztina az ötödik helyen végzett, míg Halápi Gábor a hetedik helyet szerezte meg.

Nyitókép: A kertészeti versenyen tíz tanuló mérte össze tudását (Kancsár Izabella felvétele)