2024. április 20., szombat

Fontos a fiatalok véleménye

Új programsorozat az óbecsei Népkönyvtárban

Az óbecsei Népkönyvtár CHILLajka@5 címmel a fiatalok számára új programsorozatot indított, amelyet minden szerdán 17 órai kezdettel tartanak. Az ingyenes rendezvénysorozat első részeként pszichológiai workshopon vehettek részt az érdeklődők, amelyet Detki Kókai Anikó pszichológus és pszichoterapeuta vezetett. A szakember már több mint egy évtizede foglalkozik a fiatalok mentális egészségének fejlesztésével.

– A jelenlevő fiatalok nyitottak voltak a műhelymunkára, megértéssel és empátiával hallgatták egymást. Ez az irányított beszélgetés segít elmélyülni a dolgokban, teret ad annak, hogy biztonságos körülmények között ki tudják fejezni érzelmeiket és tapasztalataikat. Amennyiben aktív hallgatókra talál a mondanivaló, toleranciával és empátiával fordulunk a másik felé, és az gyógyító hatású tud lenni. Nagyon gyakori a poszttraumásstressz-szindróma a fiatalok körében, egyéntől függ, ki hogyan reagál a körülötte lévő történésekre. Vannak, akik nem lepődtek meg, van, akit mélyen megrendített és van, aki talán nem is érti, de sajnos empátiahiányos reakciókkal is találkozunk. Kortól is nagyban függ a reakció, értelmi és érzelmi érettségtől is – mondta a pszichológus és pszichoterapeuta, aki hozzátette, hogy az elmúlt tragikus események kollektív traumaként is felfoghatók.

A szerb és magyar nyelven szervezett programsorozat alkalmával a fiatalok több témakörben is kifejthetik a véleményüket, közölte Lovas Đijanta, az óbecsei Népkönyvtár igazgatónője.

– A helyi fiataloknak különböző, számukra érdekes témákkal készülünk, mint például az irodalom, a zene vagy a film. Lesznek műhelyfoglalkozások, vitadélutánok is. Minden hónap utolsó két szerdáján pedig vetélkedőt tartunk a fiatalok számára, szintén szerb és magyar nyelven. Fontosnak tartjuk a véleményüket, legyen szó komolyabb, illetve kötetlen témákról. Egyébként évek óta szervezünk különböző programokat a gyerekek és a fiatalok számára, ilyen például a versíró pályázatunk vagy a nyári zenei tábor – részletezte az igazgató.

A CHILLajka@5 elnevezésű rendezvénysorozat jövő szerdán folytatódik, amikor is 17 órakor kvízt szerveznek a fiatalok számára. Háromtól őtfős csapatok jelentkezését várják, a bejelentkezés előre szükséges.

Nyitókép: Pszichológiai workshop a fiatalok számára (Kancsár Izabella felvétele)