2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Fűzkupola

A fűzkupola olyan kupola alakú szerkezet, amely élőfűz-ostorokból, korbácsokból vagy ágakból készül. Ezek ostorban, csomagban vagy készletben vásárolhatók meg, rendszerint használati utasítással együtt. Jó tudni, hogy a füzek bizonyos fajtái megfelelő vízellátás esetén könnyen meggyökeresednek. Csak olyan hosszú, erős ostorokat érdemes használni, amelyek elég rugalmasak ahhoz, hogy a szerkezetbe ívelhetők legyenek.

Először ki kell választani azt a területet, ahol fűzkupolát szeretnénk létrehozni. A területnek elég nagynak kell lennie, hogy majd néhány gyerek vagy felnőtt mozoghasson a szerkezetben. A kupola kívánt méretének megfelelően négyzet alakban helyezzük el a talajon és rögzítsük a gyomzáró szövetet. A felesleges anyagot levágjuk. Ezután tájjelölő festékkel kör alakban permetezzük be azokat a részeket, ahova majd az ostorfalakat ültetjük. Amikor a kör meg van jelölve, akkor elkezdhetjük a fűzostorok telepítését a kör körül. Döntsük el, hova tennénk a fűzkupola ajtaját, és milyen szélesre szeretnénk! Az ajtó mindkét oldalán ültessünk néhány erős, de hajlékony fűzostort! Ezeket az ajtó tetején zsineggel kell rögzítenünk. Ezután a megjelölt külső kör körül egy kissé átlósan ültessünk további erős fűzkorbácsokat. A tető elkészítéséhez óvatosan hajtsuk le és szőjük be a fűzostorokat, hogy kupola alakú legyen a tető! Végül zsineg segítségével rögzítsük a szövött szerkezetet!

Az ember ősi vágya az élő elemmel való építkezés. Ennek egyik hagyományos formája a fűzépítészet, ez erősíti a közösséggel és a természettel való összefonódást. A fűzépítmények olyan organikus szerkezetek, amelyeket élő anyagból hoznak létre, és amelyek hosszú éveken át tovább élnek. Ez annak a példája, hogy az ember élő anyagból valami egyedi építményt képes létrehozni. Élő építményről van szó, úgyhogy gondozni kell. A gondozás legfontosabb feladata a tavaszi igazítás, a visszavágás, a szükség szerinti pótlás, a locsolás.

A fűzkupola alatt hangulatos, meghitt térben nyílik lehetőség beszélgetésekre vagy kisebb előadások tartására, de kézműves tevékenységekhez, játékokhoz, jógázáshoz stb. is kiváló helyet biztosít. Óvodai foglalkozás helyszínére is alkalmas lehet a fűzkupola. Egyre népszerűbbek azok az óvodai nevelési koncepciók, amelyek szerint a gyerekek egész nap a természetben vannak, csak eső vagy erős szél esetén húzódnak be zárt térbe. A fejlődésükhöz minden szükséges inger és lehetőség adva van a természetben, sőt, olyan többlet is tartozik hozzá, amelyet nem lehet szobában reprodukálni.